Dnevni počitek: javna skrivnost kot tržna niša, glavni adut pa diskretnost

Magazin 04. Feb 202312:03
dnevni pocitek
PROFIMEDIA

Diskretnost, intimnost, rezervacija, obisk in plačilo popolnoma brez osebnega stika. To so glavni aduti, na katere stavijo slovenski ponudniki sob za dnevni počitek. Ponudba je velika, čeprav je mnogi hoteli ne oglašujejo javno na svojih spletnih straneh. Kaj gostje dobijo in za kakšno ceno? Ali sobo večkrat rezervirajo moški ali ženske? Na novinarska vprašanja hoteli v večini niso odgovarjali, popolnoma drugače pa je bilo, ko smo jim poslali povpraševanje za rezervacijo sobe.

Mnogi hoteli po državi dnevnega počitka uradno ne nudijo in ga ob pregledu njihovih spletnih strani v ponudbi nismo našli. Tudi pri odgovarjanju na novinarska vprašanja o dnevnih počitkih so bili previdni, saj smo odgovor dobili le iz dveh hotelov. “Hvala za poslani e-mail, želim vam sporočiti, da žal ne želimo dajati informacij,” je skopo pojasnil eden od ponudnikov v okolici Ljubljane.

Drugačen odgovor istega ponudnika pa smo prejeli, ko smo poslali povpraševanje za rezervacijo sobe. “Za dnevni počitek imamo na voljo bungalov, ki stane 40 evrov za 4 ure, ali sobo v hotelu, ki stane 60 evrov. Recepcija je odprta od 8. do 21. ure. Za prijavo je potreben en osebni dokument.”

V drugem hotelu, prav tako v središču prestolnice, pa se morata denimo z dokumenti prijaviti oba gosta, cene ne razkrivajo. “Za dnevni počitek se morate oglasiti na dan prihoda, in če bo soba prosta, vam povemo ceno,” so odgovorili. Dodali so, da so cene navedene na njihovi spletni strani, a smo tam našli le ponudbo za nočitev, ne pa tudi za nekajurni najem.

Podobno se je zgodilo tudi v primeru hotela v Šiški. Dnevnega počitka ne oglašujejo, odgovora na novinarska vprašanja ni bilo, odgovor na povpraševanje pa je prišel v pičlih štirih minutah. “Cena za dnevni počitek je 55 evrov. Ne računamo po uri, računamo dnevno uporabo sobe. Odjaviti pa se je treba najkasneje do 18. ure.”

“Skoraj vsi plačilo po zaključku bivanja puščajo kar v sobah”

V sobah za dnevni počitek so nekateri prepoznali tržno nišo, v knežjem mestu se tako eden od ponudnikov ukvarja prav z oddajo sob z zakonsko posteljo in kopalnico, ki jih oglašuje kot “kraj, kjer ustvarjamo užitke”. “Včasih je potrebno tako malo: samo kanček drznosti in odločitev, da je odmerjanje lastnega časa v naših rokah. Zato postanite gospodarji svojega užitka,” je zapisano na njihovi spletni strani.

dnevni pocitek
PROFIMEDIA

Gostom zagotavljajo najvišjo raven diskretnosti. “Zato rezervacija, obisk in plačilo potekajo popolnoma brez osebnega stika. Po potrditvi rezervacije prejmete vsa navodila prek SMS-sporočila: točen naslov, slike, kodo za prevzem ključa vhodnih vrat in navodila za plačilo.” Cena najema je odvisna od števila ur in oseb, ki sobo koristijo. Najcenejša opcija, dvourni najem za dve osebi, tako stane 30 evrov, najdražja – nočitev za štiri osebe – pa 60 evrov.

Točna lokacija sob ni znana in zanjo gostje izvedo šele ob rezervaciji. Poleg tega je parkirišče pred stavbo obdano z 2,5 metra visoko živo mejo, “ki onemogoča pogled s ceste na parkirišče”.

“Diskretno, privatno in varno pred celim svetom” so glavni aduti ljubljanskega hostla Dragon’s Dream, ki je edini od ponudnikov odgovoril na naša novinarska vprašanja. Gostje v hostlu po besedah Marka Oršaniča bivajo v individualnih spalnih kapsulah, ki so osnovane po japonskem konceptu, za dnevni počitek pa nudijo “dve deluxe sobi, ki sta ločeni od preostalega dela hostla. Večina naših gostov, ki biva v delu hostla s kapsulami, so mladi popotniki in popotnice, ki sploh ne vedo, da luksuzni sobi obstajata.”

Sobi imata LED osvetlitev v različnih barvah in intenzivnostih, v eni je na voljo tudi kopalna kad. Cena: 50 evrov za štiriurni najem oziroma 40 evrov za najem sobe, ki kopalne kadi nima. “Z veseljem vas ob prednaročilu pričakamo z ohlajenim šampanjcem, posebno oblikovano čokolado za popestritev bivanja in še kakšno malenkostjo. Gel za tuširanje, perilo, kondomi in ostale malenkosti so vedno na voljo v avtomatu.”

hotel
Dragon’s Dream Hostel

Oršanič je pojasnil, da sta sobi skriti za vrati nasproti recepcije, nad njima sta napisani le številki 101 in 102. “Za vrati je majhen prostor s tremi vhodi – soba 101, soba 102 in lasten, diskreten vhod iz varovane garaže pod hostlom. Za vstop naši gostje uporabljajo unikatne QR kode, ki jim jih ob rezervaciji pošljemo na elektronsko pošto in jim tako nudimo absolutno diskretnost – nobenega srečanja z drugimi gosti ali sprehodov mimo polne recepcije po zaključenem bivanju.” 

Kljub temu da gre za nov hostel, imajo po Oršaničevih besedah že veliko stalnih strank, s katerimi si zaupajo in “skoraj vsi plačilo po zaključku bivanja puščajo kar v sobah”. Dodal je, da “presenetljivo” več kot polovico rezervacij opravijo ženske, največ povpraševanja pa je med tednom od 13. do 16. ure. 

Na skrito lokacijo in “popolno diskretnost ter profesionalen odnos” stavi tudi ljubljanski ponudnik, ki razpolaga s tremi različnimi stanovanji. Na naša novinarska vprašanja ni odgovoril, medtem ko smo po poslanem povpraševanju (zanimalo nas je tudi, ali obstaja možnost, da ob prihodu koga srečamo) odgovor dobili v manj kot eni uri. “Imamo več nastanitvenih objektov, tako da bi morali vedeti, za katero stanovanje se zanimate. Glede na to vam lahko podamo odgovor, ali morate mimo recepcije ali ne.”

Pojasnil je še, da je najem stanovanja za dnevni počitek možen le med 12. in 15. uro, “dovolj je le vaš dokument, plačilo je možno le v gotovini”. Po dodatnem poizvedovanju nam je razkril tudi naslov, kje stanovanje je, in dodal, da najem stane 40 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar