Ena najbolj strupenih rastlin na svetu: zastrupimo se lahko že z dotikom

Magazin 07. Nov 202411:13 0 komentarjev
Repičasta preobjeda
Foto: PROFIMEDIA

Repičasta preobjeda (znanstveno ime Aconitum napellus) je strupena rastlina, ki je pri nas razširjena v Kamniško-Savinjskih Alpah. Ker je tako strupena, so jo že v antičnih časih uporabljali, da so z njo premazali konice puščic. V pravih rokah pa je lahko tudi zdravilna.

Repičasta preobjeda (tudi modra preobjeda) je na prvi pogled res morda videti lepa in neškodljiva, a videz lahko vara, piše hrvaški Jutarnji list. Kot navajajo, vsi deli te rastline vsebujejo akonitin, do zastrupitve pa lahko pride že samo z dotikanjem te rastline, če pri tem ne nosimo rokavic, saj se strupena snov absorbira skozi kožo.

Najprej se bo začelo mravljinčenje, ki se bo z rok razširilo na ramena in vplivati na srce, sledila pa bo neprijetna otrplost.

O tem, da gre za zelo strupeno rastlino, priča tudi dejstvo, da so v preteklosti z njo premazovali konice puščic in sulic, s katerimi so lovili volkove in lisice.

Repičasta preobjeda v Sloveniji raste v Kamniških in Savinjskih Alpah. Nekateri jo imajo po pisanju hrvaškega portala tudi na vrtu, kar pa ni priporočljivo, zlasti če so v bližini otroci ali hišni ljubljenčki. Žvečenje ali požiranje te rastline lahko namreč že po nekaj minutah povzroči šumenje v ušesih, glavobol in bruhanje.

Repičasta preobjeda
Foto: PROFIMEDIA

Kljub strupenosti pa je repičasta preobjeda tudi zdravilna rastlina. Ljudje v ta namen najpogosteje nabirajo mlade gomolje, ker vsebujejo več alkaloidov, pa tudi liste, stebla in semena. V pravih rokah je ta rastlina lahko rešilna: deluje kot močno pomirjevalo, lajša bolečine, pomaga pri migrenah, bolečih ušesih, revmi, vnetju sklepov, znižuje pa tudi telesno temperaturo in pulz.

A ker je tako zelo strupena, mora biti priprava zdravilnih pripravkov iz te rastline prepuščena strokovnjakom. Če se z njo ne rokuje na pravi način, lahko to privede do paralize dihal, mišic, izgube zavesti ali celo smrti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!