Na jugu Italije se bohoti eno najlepših italijanskih mest, ki poleg dih jemajočih razgledov in bogate arhitekture ponuja še smrdljiv sladoled. V nepogrešljivega spremljevalca vročih poletnih dni so namreč vmešali kar rdečo čebulo.
Eno najlepših italijanskih mest Tropeo boste našli na jugu Kalabrije. Mestece je priljubljena destinacija domačinov zaradi kombinacije morja, sonca, umetnosti in gastronomije.
Pred tremi leti so kraj s šest tisoč prebivalci razglasili za najlepše mestece v Italiji.
Biser Tirenskega morja je na polotoku, med zalivoma Gioia in Santa Eufemia. Prepoznavni simbol mesta je velika skala, na kateri stoji svetišče Svete Marije, med bogato arhitekturo pa boste našli tudi plemiške palače iz 18. in 19. stoletja. Zaradi tega je mesto dobilo vzdevek kalabrijske Atene, piše portal Punkufer.
Poleg arhitekture je Tropea znana tudi po rdeči čebuli, ki naj bi jo pred štiri tisoč leti v mesto prinesli Feničani. Domačini trdijo, da ima številne zdravilne lastnosti, čebula (italijansko cipolla rossa di Tropea Calabria) pa je zaščitena tudi z označbo geografskega porekla.
Rdečo čebulo lahko najdete na vsakem koraku in pripravljeno na nešteto načinov – vmešali pa so jo tudi v sladoled, ki velja za pravo atrakcijo. Prepoznaven je po močnem okusu in vonju.
Kako je všeč ljudem?
Pogled na vulkan Stromboli
Svetišče je priljubljeno med romarji, ki si z radovednostjo ogledajo bizantinsko podobo device Marije iz 12. stoletja. Legenda pravi, da se je Marija v preteklosti prikazala tamkajšnjemu škofu in ga posvarila pred potresom. Škof je nato opozoril domačine, ki so mesto zapustili pred katastrofo, ki se je dejansko zgodila. Do samostana in dih jemajočega razgleda vodijo stopnice, ki so jih v skalo vklesali pred več kot sto leti. Ob jasnem dnevu pa lahko z vrha vidite celo aktivni vulkan Stromboli.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje