Enostaven recept za nekoliko drugačno italijansko klasiko

Magazin 06. Apr 202405:00 0 komentarjev
TESTENINE PO BOLONJSKO
Foto: PROFIMEDIA

Ena najbolj priljubljenih in razširjenih italijanskih jedi so testenine z bolonjsko omako. Sestavina za te omake je praviloma tudi paradižnik. Obstaja pa tudi bela bolonjska omaka ali beli ragu, ki ne vsebuje paradižnika.

Bela bolonjska omaka ali beli ragu (ragu bianco) je vrsta priljubljene bolonjske omake, ki je pripravljena brez paradižnika.

Pripravimo jo iz mletega mesa in sofrita. To je dišeča mešanica sesekljane čebule, korenja in zelene, ki jo rahlo podušimo na oljčnem olju ali maslu ter dodamo malo vina in jušne osnove.

Belemu raguju lahko po okusu dodamo tudi slanino ali klobase, kuharji v Toskani pa omaki pred koncem kuhanja neredko dodajo tudi manjšo količino mleka, pišejo na Punkufer.hr.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo belega raguja:

  • 500 gramov mletega mesa,
  • srednje velik korenček,
  • steblo sveže zelene,
  • srednje veliko čebulo,
  • deciliter suhega belega vina,
  • tri decilitre jušne osnove,
  • tri žlice oljčnega olja,
  • dve vejici rožmarina in
  • žlico moke.

Priprava:

Na oljčnem olju približno dve minuti pražimo drobno sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Dodamo mleto meso, prepražimo in po nekaj minutah zalijemo z vinom. Ogenj ali temperaturo na kuhalni plošči nato povišamo, da zavre, nato ogenj znova zmanjšamo. Prilijemo vročo jušno osnovo in rožmarin ter kuhamo 60 minut, po potrebi dolijemo še juho ali vodo. Moko zmešamo z nekaj žlicami vode, premešamo in vlijemo v omako. Kuhamo, da se malo zgosti, in postrežemo s testeninami in naribanim sirom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!