Najstarejše mesto v Franciji postaja vse bolj priljubljeno. Njegova arhitektura, narava, dobra hrana in bogata zgodovina so ga postavili na vrh seznama francoskih "vikend oddihov".
Marseille običajno ni na seznamu klasičnih francoskih turističnih destinacij, a drugo najbolj naseljeno francosko mesto zadnje čase pridobiva vedno več pozornosti.
Poleti je slovita modna hiša Chanel v mestu organizirala ogromno modno revijo, nato je bila ena od sosesk v mestu izglasovana za najbolj “kul” sosesko na svetu. Naenkrat je najstarejše mesto v Franciji postalo eno od najbolj priljubljenih “vikend oddihov”.
Ponaša se z neverjetno zgodovinsko arhitekturo, ki sega vse do časa bizantinskega imperija. Kljub temu da gre za provansalsko mesto, ne ustreza tipičnim standardom ruralne idile. Več drznosti se kaže v z grafiti poslikanih fasadah stavb iz 18. stoletja, skozi pristanišče se vozijo motoristi, prebivalci redno tudi protestirajo.
Tekom stoletij je po mestu vzniknilo na stotine hiš, ulic in sosesk; rečejo mu tudi “mesto stotih sosesk”. Po drugi strani pa središče Marseilla obkrožajo novejši moderni bloki, vse skupaj pa obdajajo gorski prelazi in bleščeče modro morje.
Svoja slavo in bogastvo je mesto pridobilo s pomorsko trgovino, zato je srce mesta Marsejsko staro pristanišče. Tam lahko turisti obiščejo tržnice ter obmorske restavracije in bare. Najstarejša cerkev v mestu Opatija Saint-Victor je bila zgrajena že v petem stoletju. Petzvezdični InterContinental Marseille je bil včasih srednjeveška bolnišnica z istim imenom – Hôtel-Dieu.
Za ljubitelje nakupovanja je v Marseillu mnogo visokocenovnih luksuznih trgovin, kot so Hermès, Louis Vuitton in Cartier, pa tudi možnosti za cenejše nakupe ali nakupe iz druge roke. Svoje domače izdelke ponujajo tudi lokalni rokodelci in obrtniki, vse od ročno tkanih lanenih rjuh do skrbno izdelanega mila.
Kulture, ki so se v stoletjih njegovega obstoja pomešale v mestu, so ga postavile tudi na kulinarični zemljevid.
Za mnoge je tako razlog za obisk prav dobra hrana. Tradicionalna jed je provansalska ribja juha bouillabaisse. Eno od najbolj prepoznavnih strežejo v restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami Le Petit Nice Passedat, kjer “bouillabaisse meni” stane 390 evrov, rezervacija pa je potrebna vsaj dva dni vnaprej.
Se pa najdejo tudi denarnici prijaznejše ponudbe ostrig, kozic, morskih polžev, a tudi preprostejše ulične hrane na vsakem vogalu. Kot je za Francijo še značilno, v Marseillu ne manjka tudi dobrega vina in sira.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!