Gordon Ramsay ni za nikogar neznano ime. Je mednarodno priznani kuhar z Michellinovimi zvezdicami, zvezda številnih kuharskih oddaj in lastnik verige restavracij po vsem svetu. S svojim slogom in recepti navdušuje mnoge, a med nesmrtne kuharske zvezde ga je ponesel njegov avtorski recept za govejo pečenko Wellington.
Gordon Ramsay večkrat reče, da zanj božiča brez goveje pečenke Wellington (beef Wellington) ni. Tole je njegov avtorski recept za pečenko, ki ga je ponesel med nesmrtne kuharske zvezdnike in ki velja za enega najtežjih receptov. Zlasti zato, ker je treba imeti veliko občutka, da je meso pečeno in zelo sočno hkrati.
Za 6 oseb potrebujete: 800-900 gramov goveje pljučne pečenke (goveji file), dijonska gorčica, olivno olje, kuhani kostanji, 500 g mešanice očiščenih divjih gob, 2 vejici timijana, 500 g listnatega testa, 6 rezin pršuta, 2 rumenjaka, stepena z 1 žlico vode in ščepcem soli, morska sol in sveže mleti črni poper.
Pljučno pečenko začinimo s sojo in poprom in jo tesno zavijemo v folijo za živila ter čez noč pustimo v hladilniku. Naslednji dan file na hitro (30 do 60 sekund) z vseh strani popečemo v olivnem olju. Površina naj zakrkne, sredica pa mora ostati rožnata.
Še vroč file premažemo z dijonsko gorčico in pustimo, da se ohladi. Medtem na drobno narežemo (ali zmeljemo) gobice in kuhan kostanj ter to prepražimo v vroči ponvi; pražimo tako dolgo, da gobe izpustijo vso tekočino.
Dobiti moramo tako imenovani duxelle (gobovo pasto). Gobam med pečenjem dodamo sol in timijan. Ko je gobova pasta pripravljena, jo pustimo, da se ohladi.
Nato ponovno razgrnemo folijo za živila, nanjo položimo listnato testo, nanj pa najprej rezine pršuta, po katerih enakomerno razmažemo gobovo pasto s kostanji. V sredino položimo goveji file in vse skupaj tesno zvijemo, da dobimo enakomerno obliko zvitka, ki ga za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik, da se okusi lepo povežejo.
Zvitek nato premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, približno 35 minut.
Preden pečenko Wellington razrežete na kose in jo postrežete, naj počiva približno 10 minut.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!