Gostinec v Nemčiji natakarjem ponuja 11.000 evrov plače: “Delavcev ni”

Magazin 26. Sep 202309:46 2 komentarja
Natakarica pripravlja mizo
PROFIMEDIA

Gostinec iz Spodnje Saške v Nemčiji obupano išče natakarje, zato jim ponuja visoko plačilo.

Kar 11.000 evrov bi lahko na mesec zaslužil natakar, ki bi se zaposlil v restavraciji Philippa in Christine von Stumm v mestu Soderstorf v Spodnji Saški v Nemčiji, poroča N1 Zagreb. Razlog: izjemno pomanjkanje delovne sile.

Lastnika restavracije, v kateri prirejajo tudi seminarje ali poroke, sta ponudbo objavila na plakatu, za nemški Der Speigel pa sta povedala, da je dogodkov za zaključene družbe ogromno, delavcev pa ni. Kot je povedal Philipp von Stumm, bi lahko letno gostili 50 porok, zaradi pomanjkanja delovne sile pa jih sprejmejo le 10 do 15. Na spletni strani restavracije ta ponudba sicer ni omenjena, objavljen pa je podatek, da v strežbi iščejo “okrepitve za delovno mesto restavracija in strežba (m/ž)”, interesentom pa ponujajo bonus dobrodošlice v višini 5.000 evrov, (razporejeno na 18 mesecev), prav tako bonuse za vztrajanje (6.000 evrov v treh letih) ter posebna doplačila za nočno delo in delo čez vikend (do dodatnih 16 evrov).

V času pandemije je gostinska dejavnost, posebej restavracije in hoteli, utrpela ogromno škodo, piše N1 Zagreb.

Zdaj se razmere izboljšujejo, gosti se vračajo, vendar gastronomiji primanjkuje več deset tisoč zaposlenih – kadra v kuhinji, strežbi, upravi in računovodstvu.

Primer gostincev iz Spodnje Saške pa ni edini. Nemška agencija za zaposlovanje je junija poročala o 33.160 prostih delovnih mestih. V nemški krovni gostinski organizaciji Dehoga pa menijo, da so potrebe po kvalificiranih kadrih vsaj še enkrat večje.

V Nemčiji primanjkuje več kot 66.000 kuharjev, pomočnikov kuharjev, natakarjev in drugega osebja. Zaradi pomanjkanja kadrov restavracije uvajajo več prostih dni za delavce, zmanjšujejo obseg jedilnikov in krajšajo delovni čas.

Vzpon gastronomije

Povpraševanja medtem ne manjka. Bavarski inštitut za ekonomske raziskave Ifo je pred kratkim ugotovil, da je gostinstvo v Nemčiji v vzponu, vsaj v velikih mestih, kot so Berlin, München, Hamburg, Stuttgart in Dresden. Prodaja je veliko boljša, kot je bila leta 2019.

To velja tudi, če upoštevajo inflacijo v zadnjih letih. “Podjetjem je uspelo prerazporediti povišane stroške za osebje, hrano in energijo tako, da gostov niso odvrnila,” pišejo ekonomisti. Samo v Berlinu je prodaja uslug v gostinstvu približno 60 odstotkov večja, kot je bila pred pandemijo. V ostalih mestih se rast giblje med 25 in 35 odstotki. Tudi prihodki so povsod po državi v poprečju zrasli, čeprav so na ruralnih območjih nižji, piše Fenix Magazin.

Delavci v gostinstvu ne vztrajajo

Čeprav gostinska industrija zdaj dobro posluje, si v njej želi delati premalo zaposlenih. Še več, mnogi odhajajo, ker svoje prihodnosti ne vidijo v gostinstvu. “V hotelu enega mojih kolegov je v tednu dni odpoved dala celotna ekipa v kuhinji,” pravi Sebastian Reisner iz gostinskega sindikata NGG v Berlinu. To se je zgodilo že lani poleti, vendar je to le eden od podobnih primerov, ki se dogajajo v gostinskih podjetjih, pišejo nemški mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje