Če imate radi mlečne izdelke, vam sirotka ni tuja. To je tekočina, ki ostane po procesu strjevanja mleka. Še posebej pozitivne lastnosti naj bi imela kozja sirotka.
Po ustnem izročilu so kozjo sirotko uporabljali že pred stoletji. Za krepitev imunosti in proti utrujenosti pa naj bi jo priporočal tudi Hipokrat.
Vsebovala naj bi tudi aminokislino levcin, ki ohranja mišično maso in pripomore k hitrejši regeneraciji.
Sirotka nastane med procesom ločevanja mleka in skute. Nekatere raziskave kažejo, da naj bi kozja sirotka pomagala pri hujšanju, krepila kosti, lahko jo uživajo tudi otroci. Še posebej mlajši, ki naj bi se pogosto spopadali z alergijami in zato ne prenašajo kravjega mleka zaradi beljakovin kazein. Kozje mleko v primerjavi s kravjim namreč vsebuje bistveno manj te beljakovine.
Po pisanju Krstarice je skodelico kozje sirotke priporočljivo spiti na tešče. Za športnike in ljudi, ki redno telovadijo, pa kozjo sirotko priporočajo tudi po treningu. Pri tem velja opozoriti, da ljudje s težavami z ledvicami zaradi visoke vsebnosti beljakovin ne smejo v velikih količinah uživati kozje sirotke, dobro je, da se pred rednim vključevanjem v jedilnik posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.
Uživanje te tekočine naj bi izboljšalo splošno počutje, predvsem naj bi dobro vplivala na pljuča. Nekateri so v preteklosti verjeli, da naj bi zmanjšala zamaščenost jeter, seveda ob pazljivi izbiri prehrane. Kozja sirotka sama po sebi ne bo rešila težav, zato je treba spremeniti način prehranjevanja – izločiti predelane izdelke in mastno hrano ter povečati vnos beljakovin. Kozje sirotke ob tem ne smemo piti več kot dva tedna, piše Krstarica.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje