Oglaševanje

Hladna španska juha, idealna v poletni vročini. Lahko je tudi napitek

author
K. L.
07. jul 2025. 04:48
gaspačo PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Gaspačo je odlična poletna osvežitev. Poleg tega ponuja obilo priložnosti za lastno kreativnost in raziskovanje okusov.

Oglaševanje

Gaspačo (špansko gazpacho) je tradicionalna juha z Iberskega polotoka, ki se servira hladna in je prava osvežitev za vroče poletne dni.

V Španiji ga danes dobite tudi pakiranega v kartonski embalaži, podobno kot pri nas mleko ali sokove.

Oglaševanje

Ker je gaspačo narejen iz sveže zelenjave, vsebuje popolno mešanico sestavin. Lahko ga zaužijete kot obrok ali pa ga imate za napitek.

Spodbuja delovanje žlez slinavk, zato ga pogosto servirajo tudi kot aperitiv v kozarčku za žganje, piše portal N1 BiH.

Tradicionalno je bil gaspačo "bel", brez paradižnika, danes pa je najbolj znana rdeča različica.

Oglaševanje

Gaspaču ponekod dodajajo sadje, kot so jagode, melone ali lubenice.

Nekateri imajo radi malce bolj pekočo inačico in dodajajo pekoče feferone, čili ali kajenski poper.

Tretji dodajajo zeleno ali kakšno mediteransko začimbo, recimo baziliko, origano, koriander.

Skratka, gaspačo ponuja obilo priložnosti za lastno kreativnost, mi pa vam ponujamo osnovni recept za rdeči gaspačo.

Oglaševanje

Sestavine za 4–6 oseb:

• 1 kg svežih paradižnikov

• 2 srednje veliki sveži kumari

Oglaševanje

• 2 rezini starega kruha (brez skorje)

• 1 manjša čebula

• 2–3 stroki česna

• 2 zeleni papriki

Oglaševanje

• olivno olje

• nekaj kapljic kisa

• sol in poper po okusu

• malo mleka

Priprava gaspača

Kruh namočite v malo mleka, da se zmehča, nato odcedite in dajte v mešalnik. Paradižnike operite, olupite in odstranite semena, nato jih narežite na kocke in dodajte kruhu.

Na kocke narežite tudi očiščene kumare, papriko, čebulo in česen ter jih skupaj z ostalimi sestavinami zmešajte v mešalniku, dokler ne dobite goste zmesi.

Začinite z olivnim oljem, kisom ter soljo in poprom po okusu.

Juho ohladite v hladilniku vsaj eno uro pred serviranjem.

Postrezite s popečenim kruhom.

Dober tek!

Droben nasvet:

Namesto starega kruha, namočenega v mleku, lahko uporabite drobtine.

Paradižnikov pa ni treba obvezno lupiti in jim odstranjevati semen. Samo narežite jih na kocke in si olajšajte delo.

Je pa fino, če je paradižnik čim bolj zrel.

V skrajni sili lahko uporabite tudi že pasiran paradižnik ali paradižnik v kockah iz konzerve.

Lahko pa zelenjavi dodate tudi kakšen posušen paradižnik, ki bo dal gaspaču močnejši okus.

Da bo hitreje hladen lahko poskrbite tudi tako, da v mešalnik vtaknete nekaj kock ledu.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih