Dobro uravnotežena dnevna prehrana je ključna za zdravje možganov, saj lahko izboljša naše duševno zdravje, zmanjša pa tudi možnosti nevroloških zapletov in nas zaščiti pred boleznimi, kot je Alzheimerjeva.
Nutricionistka Kirsten Brooks je svetovala, da se je pametno izogniti hrani z rafiniranim sladkorjem in ogljikovimi hidrati. Izpostavila je tudi izjemno procesirana živila, ki jim primanjkuje beljakovin in vlaknin, poroča hrvaški Klix.
Pogosto uživanje takšne hrane lahko namreč vodi v razvoj sladkorne bolezni ali preddiabetesa, ker živilom primanjkuje glukoze. S tem se povečajo tudi možnosti za različne poškodbe možganov zaradi visokega krvnega sladkorja, ki ga povzroča sladkorna bolezen.
Nutricionistka je predlagala polnovredna živila, kot so rjavi riž in oves ter sadje z malo sladkorja, na primer jagodičevje. Priporočila je tudi raznoliko zelenjavo ter fižol, lečo, meso, ribe in jajca.
“Prehrana, ki vsebuje malo vlaknin, veliko hitro sproščujočih se ogljikovih hidratov, sladkorjev ter veliko umetnih sladil, aditiv in emulgatorjev, prispeva h kopičenju visceralne maščobe, kar lahko povzroči tako rekoč vnetje v možganih,” je še povedala Brooks.
Poleg živil, bogatih z vlakninami, je nutricionistka izpostavila tudi fermentirano hrano, ki koristi tako zdravju črevesja kot zdravju možganov, med njimi je navedla jogurt, kefir, kislo zelje in korejski kimči.
Dr. Donald Grant pa je poudaril, da so zlasti za ženske priporočljive mastne ribe in meso ter listnata zelenjava in avokado, saj lahko takšna prehrana ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!