Na Hrvaškem bodo letos potrebovali kar 75.000 sezonskih delavcev. Zaradi velikega povpraševanja bodo ti lažje izbirali delo in pogoje.
Hrvaška obala se pripravlja na val turistov, a pred tem jo čaka še pomembnejši izziv – najti dovolj ljudi, ki bodo skrbeli za turiste.
Da bi bila sezona uspešna, poleg redno zaposlenih potrebujejo še približno 75.000 sezonskih delavcev, piše portal Dnevnik.hr.
Z izzivom iskanja zanesljivih in usposobljenih delavcev se tako srečujejo gostinci in hotelirji po vsej obali. Veliko je oglasov za delovna mesta v kuhinjah, kjer pripravljajo tradicionalne jedi domače kuhinje, pa tudi drugih. Plače za izkušene kuharje na Hrvaškem pogosto presegajo 2.000 evrov, navaja portal.
Lastniki hotelov so pripravljeni tekmovati za vsakega delavca
"Največja težava je v tem, da sezona traja le od štiri do pet mesecev, zato je v tem časovnem okviru težko najti zanesljive in strokovne ljudi," poudarja Stjepan Slišković, predsednik Združenja obrtnikov Makarske riviere.
Lastniki hotelov na hrvaški obali so pripravljeni resno tekmovati za vsakega delavca – ponujajo višje plače in boljše pogoje dela, saj se zavedajo, da brez zanesljive delovne sile ne bo uspešne sezone.
Poleg kuhinjskega osebja je vse težje najti tudi ljudi za čiščenje apartmajev in sob. Povpraševanje je tako veliko, da se občasno čiščenje apartmajev zaračunava tudi do 25 evrov na uro.
Kot še piše portal, bodo zaradi velikega povpraševanja sezonski delavci lahko bolj kot kadarkoli prej izbirali tako delo kot pogoje, pod katerimi ga bodo opravljali.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje