Baby Lasagna s solzami v očeh: “Vse smo dali od sebe”

Magazin 12. Maj 202411:02 > 18:12 10 komentarjev
baby lasagna
Baby Lasagna na sprejemu v Zagrebu (Foto: AndrejPlenkovic/x)

Kljub temu da je hrvaški predstavnik Baby Lasagna na pesmi Evrovizije ostal brez zmage, ima prepričljivo podporo Hrvatov. Ob prihodu domov ga je v Zagrebu sprejelo več tisoč oboževalcev, ki so prepričani, da je evrovizijska žirija Hrvaški z glasovanjem za Švico "ukradla zmago". Kljub razočaranim oboževalcem pa pevec pravi, da njega izid ni razočaral. S solznimi očmi se je Hrvatom zahvalil za podporo.

Sinočnji razplet letošnjega 68. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki je letos postregla tudi z vrsto zapletov, odmeva tudi na Hrvaškem. Njihovemu predstavniku Marku Purišiću, ki nastopa pod umetniškim imenom Baby Lasagna, so namreč stavnice vseskozi napovedovale prepričljivo, kar 50-odstotno možnost za zmago, ki pa jo je na koncu odnesel švicarski predstavnik Nemo. Hrvaški predstavnik je finalni večer končal na drugem mestu.

Kljub temu so Baby Lasagno z ekipo ob prihodu v Zagreb toplo sprejeli. Pobudo za sprejem favorita evrovizijskega občinstva je predlagal zagrebški župan Tomislav Tomašević, ki pravi, da si Baby Lasagna kot zmagovalec občinstva to definitivno zasluži.

Že na zagrebškem letališču, kjer je hrvaški pevec pristal okoli 13. ure, so ga pričakali navdušeni oboževalci. Z nasmehom jim je začel deliti avtograme in povedal, da je pričakoval precej bolj miren sprejem. Z več oboževalci se je tudi fotografiral, nato pa se z ekipo odpravil proti mestu.

baby lasagna baby lasagna
Pred začetkom sprejema v Zagrebu, ko trg še ni bil pol (Foto: Bruno Gazibara/N1 Zagreb)
baby lasagna baby lasagna
Sprejem Baby Lasagne na letališču (Foto: Tea Mihanović/ N1 Zagreb)

Ob prihodu v središče mesta ga je na Trgu bana Jelačića pričakalo več tisoč ljudi. Občinstvo je ob prihodu predstavnikov v središče mesta ponorelo, Baby Lasagna pa se jim je s solzami v očeh zahvalil za vso podporo. “Že na letališču sem pričakoval največ 20 ljudi, tukaj pa okoli 100. Hvala. Upam, da ste zadovoljni,” je začel.

“Vse smo dali od sebe, upam, da ste to prepoznali. Hvala ekipi. Smo samo otroci, ampak upam, da smo se dokazali. Nihče v ekipi ni starejši od 32 let,” je obenem poudaril. Na odru je odpel evrovizijsko uspešnico Rim Tim Tagi Dim, pridružili so se mu tudi lanskoletni hrvaški predstavniki na Evroviziji Let 3.

V Zagrebu sta Baby Lasagno poleg več tisoč glave množice sprejela tudi že omenjeni zagrebški župan in hrvaški premier Andrej Plenković. Tudi hrvaški predsednik vlade je pokritiziral sistem evrovizijskega glasovanja. “Ni mi všeč sistem odločanja, ker glasovi žirije vedno predrugačijo izid. Kot lani s tistim pevcem iz Finske,” je dejal po poročanju N1 Zagreb.

Hrvati po drugem mestu na Evroviziji: “Spet so nas okradli”

Med publiko v središču Zagreba je bilo slišati tudi očitke, da je Baby Lasagna pravi zmagovalec Evrovizije. Zmago mu je namreč odneslo točkovanje nacionalnih strokovnih žirij, medtem ko se švicarski predstavnik ravno njim lahko zahvali za zmago, saj je po glasovih gledalcev pristal šele na četrtem mestu.

Nemo je skupno zbral 591 točk (365 točk žirije + 226 točk občinstva), Baby Lasagna pa je skupno zbral 547 točk (210 točk žirije + 337 točk občinstva). Slovenska strokovna žirija je Švicarju namenila 10, Hrvatu pa 6 točk. Slovensko občinstvo je Švicarju dalo 4, Hrvatu pa 12 točk.

Na Hrvaškem, kjer so bili že pripravljeni na evrovizijsko slavje, kar se je ne nazadnje kazalo tudi v cenah nastanitev v hrvaški prestolnici, ki so za čas naslednje Evrovizije poskočile v nebo, so razplet sprejeli z velikim razočaranjem. Svoj gnev so masovno izlili predvsem na družbenih omrežjih.

“Če Hrvaška kot nesporni favorit ne zmaga, nikoli več ne glasujem ali gledam Evrovizije,” je tako med podeljevanjem točk nacionalnih žirij, ko je švicarski predstavnik že občutno odskočil od ostalih konkurentov, zapisal eden izmed njih.

“Kje so glasovi Baby Lasagne? Kaj se dogaja?” se je spraševala druga. Nekateri so sicer kljub prevladi Švicarja po točkovanju žirij še upali na preobrat. “Upam, da bo Baby Lasagna dominiral pri točkovanju publike,” je upal še eden izmed oboževalcev. To se je na koncu res zgodilo, vendar je Švicar kljub temu ubranil prednost, pridobljeno s točkami žirantov.

“Spet so nas okradli, ali ni dovolj, da nam kradejo že politiki,” je bil jezen eden izmed Hrvatov. Druga oboževalka pa je razburjeno dejala, “Evrovizije ne bom nikoli več gledala, in to zaradi poraza Hrvaške zaradi glasov žirije. Baby Lasagna je naredil pravi koncert, vzdušje je bilo neverjetno. Treba je prepovedati glasove žirije”.

“Kot vedno EBU ni ugotovil, da glasovi žirije niso bili pošteni v primerjavi z mnenjem občinstva,” je bil kritičen italijanski oboževalec hrvaškega predstavnika. “Glavno sporočilo Evrovizije je, da lahko prejmeš glasove celotne Evrope in še vedno ne moreš zmagati,” pa je dodal drugi.

Večina je bila tako enotna, da je bila Hrvaška oropana in da je pravi zmagovalec Baby Lasagna.

EVROVIZIJA
Razočarani Hrvati (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi hrvaški mediji o zaroti in kraji

Ogorčenje nad končnim razpletom se je odražalo tudi v hrvaških medijih, ki so si enotni, da je bila Hrvaška oškodovana. “Baby Lasagna je bil oropan”, so tako med drugim tovrstne zapise izpostavljali na N1 Zagreb.

Ob tem poudarjajo, da razočaranje ne vlada le med Hrvati, temveč tudi v tujini, ter nanizali številne ogorčene odzive in prepričanja, da je šlo za zaroto in krajo.

Nesrečen pripetljaj Švicarja, ki je med zmagovalnim nastopom razbil evrovizijski pokal mikrofona, pa so pospremili z besedami: “To je znak, da si zmage ni zaslužil”, in “Bog obstaja, zmaga mu ni bila namenjena”.

Izpostavili so tudi neslaven zgodovinski dosežek Švicarja, ki je zmagovalec z najmanj doseženimi glasovi oboževalcev v zgodovini Evrovizije. “Iskanje Nema, raje bi ga izgubil,” pa so razplet Evrovizije pospremili na hrvaškem portalu ShowBuzz in dodali, da se Baby Lasagna na Hrvaško vrača kot zmagovalec.

So pa nekateri v razpletu našli tudi pozitivne vidike. Jutarnji list tako piše, da je Hrvaška zaradi Baby Lasagne v očeh Evrope sedaj še boljša. “Še pred desetletjem sploh nismo obstajali na mentalnem zemljevidu Evrope, zdaj pa smo prepoznavni po nogometu, turizmu in glasbi,” so zapisali.

Hrvati, ne obupujte zaradi “ropa”. Marko nas je združil in naredil nekaj neverjetnega. Takšne reakcije so bili na Hrvaškem deležni predvsem nogometaši, so zapisali na Jutarnjem Listu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje