Imate radi kaki? To je hrana za bogove

Magazin 27. Nov 202111:00 0 komentarjev
kaki
Profimedia

Imate tudi vi radi kaki, ta posebni sadež? Preberite si, zakaj je koristen, kako ga posušiti ali iz njega narediti okusno kakijevo kremo.

Kaki izvira iz srednjega in vzhodnega dela Azije, še posebej priljubljen pa je na Japonskem, kjer velja za narodni simbol.

Njegovo botanično ime Diospyrus kaki pomeni božji sadež ali hrana za bogove. Ponekod mu pravijo tudi rajsko jabolko. V naših krajih so ga začeli gojiti šele pred približno stotimi leti. Najbolj razširjen je na Primorskem in Goriškem, vendar ga lahko posadite tudi drugod, saj ni pretirano občutljiv za nizke temperature.

Hranila

Kaki odlikuje velika vsebnost enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev v obliki glukoze in fruktoze. Vsebuje tudi vrsto pomembnih rudnin in elementov v sledovih, kot so kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor. Redno uživanja kakijev je priporočljivo tudi zaradi vsebnosti antioksidanta betakarotena.

Popolnoma zreli plodovi urejajo in pospešujejo prebavo in presnovo ter blažijo težave z zaprtjem in hemoroidi. V ljudskem zdravilstvu pa uporabljajo posušene sadeže za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali.

Sušenje kakija

Zrele plodove s poškodovano kožo ali tiste, ki so se po dolgotrajnem skladiščenju v kleti zaradi dehidracije že začeli grbančiti, narežite na rezine in čim prej posušite. Vedite pa, da se kaki v primerjavi z drugim sadjem suši precej dlje (tri do štiri dni).

Kakijeva krema

Okusno in povsem naravno sladico lahko pripravite iz svežega kakija. Meso dobro pretlačite ali zmeljite s paličnim mešalnikom ter dodajte preostale sestavine po želji, lahko pa uporabite tudi suhe rezine. Suhe rezine kakija čez noč namočite v vodi, zjutraj odlijte vodo oziroma popijte približno polovico tekočine ter preostanku prilijte sok dveh limon. Premešajte s paličnim mešalnikom, dodajte dve banani in ponovno premešajte, da dobite gladko zmes. Ponudite v kozarcih, okrašenih z nekaj rezinami svežega sadja.

Kako jih shraniti?

Kakije shranite v hladni kleti, v topel prostor jih vedno prinesite le toliko, kolikor jih nameravate pojesti v nekaj dneh, in počakajte, da popolnoma dozorijo. Na sobni temperaturi dozorijo v petih do sedmih dneh, in sicer v treh do štirih dneh postanejo mehkejši, meso pa izgubi trpkost šele dva ali tri dni pozneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!