Imate v hiši smrdljivke? Nikar jih ne posesajte

Magazin 12. Okt 202419:50 1 komentar
marmorirana smrdljivka stenica
Foto: PROFIMEDIA

Med nasveti, kako se znebiti smrdljivk, se pogosto znajde tudi ta, naj jih posesamo. A tega nasveta raje ne upoštevajte.

Na žalost je nastopila sezona smrdljivk, zato jih bomo vedno pogosteje našli na vseh koncih našega doma, piše portal 24sata.hr.

Smrdljivke so ljubiteljice sadja, zato tvegate, da jih boste privabili še več, če imate sadje v skledah na mizi. Poleg tega imajo radi tudi rastline. V stanovanja in hiše pa zaidejo, ker je tam topleje kot zunaj.

Da bi prav vsem preprečili vstop, je misija nemogoče, zato so bolj uporabni nasveti, kako se jih znebiti.

Eden od pogosto omenjenih nasvetov je, da naj smrdljivke preprosto posesamo in nato sesalec izpraznimo izven hiše. Na tak način jih lahko posesamo vse naenkrat. Sliši se praktično, a sesalec morate izprazniti takoj, saj lahko v nasprotnem primeru preživijo “poskus umora” in pobegnejo ven.

Ne pozabite, da – kot izdaja ime – smrdljivke v situacijah, ko se počutijo ogrožene, oddajajo smrad, zato se bo to zelo verjetno zgodilo tudi, ko jih boste posesali. Ker sesalci med sesanjem tudi izpihujejo zrak, boste ta smrad razširili po domu.

Čeprav traja najdlje, je najboljša taktika, da se jih znebimo, ta, da jih primemo in spustimo ven. Ne dotikajte se jih z golimi rokami, temveč uporabite rokavice za enkratno uporabo. Prav tako jih ne stiskajte, da ne bodo oddale vonja, ki se ga je zelo težko znebiti. Da jih poberemo, lahko uporabimo tudi list papirja.

Smrdljivke sicer precej težav povzročajo v sadovnjakih, saj se prehranjujejo z več kot 300 različnimi rastlinskimi vrstami. Med sadnimi vrstami so najbolj na udaru hruška, jablana, breskev, leska, kaki in kivi. Škodo povzročajo tudi na vinski trti, paradižniku, papriki, jajčevcu, kumari in fižolu. V pridelavi poljščin so najbolj ogroženi posevki soje ter koruze.

Prehranjujejo se tudi na številnih okrasnih rastlinah in grmovnicah ter prosto rastočih drevesnih vrstah, kot so veliki jesen, visoki pajesen, pavlovnija, jerebika, lovorikovec, oslez, vrtnica in navadna bodika. Z izločanjem hlapljivih snovi neprijetnega vonja onesnažijo plodove, njihov smrad denimo zelo hitro zaznamo na malinah.

Ponekod so smrdljivke specialiteta

Ena vrsta smrdljivk je zelo priljubljena kot poslastica v podeželskih delih Zimbabveja in Južnoafriške republike. Ulovijo jih tako, da jih stresejo z dreves, pred zaužitjem pa jim odstranijo obrambne smrdljive žleze. Jedo jih tudi ptice, netopirji, pajki in druge žuželke, pogosto pa si jih privoščijo tudi psi.

Smrdljivke so bogat vir maščobnih kislin, vključno s sedmimi, ki so bistvenega pomena za prehrano in zdravje ljudi. Vsebujejo tudi nekaj flavonoidov, skupino hranil, ki je najbolj znana po svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnostih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje