Imate zadah po česnu? Znanstveniki so morda odkrili novo rešitev

Magazin 08. Okt 202320:26 0 komentarjev
česen
Foto: PROFIMEDIA

Česen lahko ljudi združi ali pa jih oddalji. Njegovo prekletstvo je namreč, da v kuhinji diši čudovito, zadahu iz ust pa ne dela ravno usluge. Ne glede na to, kako temeljito si umijete zobe, zadah po česnu nikakor noče izginiti. A znanstveniki so zdaj morda odkrili novo rešitev.

Znanstvenica Sheryl Barringer, ki se na univerzi Ohio State ukvarja s preučevanjem hrane, je v preteklih letih odkrila številne rešitve, ki pomagajo pri zadahu po česnu, vključno z maščobo v mleku in kislinami v jabolkih ter meti.

Zdaj je našla še enega možnega kandidata, ki bi lahko odgnal zadah po česnu: jogurt.

Sheryl Barringer in njen sodelavec, doktorski študent Manpreet Kaur, sta pri poskusih z dodajanjem jogurta v kozarec z narezanim surovim česnom ugotovila, da so se žvepleni plini v posodi zmanjšali za 99 odstotkov. Tudi če sta uporabila česen, ki je bil ocvrt v olju, je jogurt še vedno zmanjšal količino najbolj “smrdljivih” spojin za 94 odstotkov,” poroča ScienceAlert.

Da bi ugotovila, zakaj je jogurt tako dober v boju proti vonju po česnu, sta jogurt razčlenila na njegove glavne sestavine. V nadaljnjih poskusih sta ugotovila, da tako maščoba kot mlečne beljakovine vonj po česnu blažijo veliko učinkoviteje kot voda.

To se ujema z nekaterimi prejšnjimi raziskavami Sheryl Barringer. Pokazale so namreč, da mleko z visoko vsebnostjo maščob bolje vpliva na zadah po česnu kot nemastno mleko. “Bolj sem bila navdušena nad učinkovitostjo beljakovin, saj so živila z visoko vsebnostjo beljakovin trenutno zelo aktualna in popularna,” je dejala.

Česen
PROFIMEDIA

Ko sta se Barringer in Kaur poigrala s kislostjo (pH) jogurta, ki lahko vpliva na to, kako dobro se beljakovine vežejo na hlapljive snovi, sta ugotovila, da bolj kot je jogurt kisel, bolje “blaži” vonj po česnu.

“Vemo, da beljakovine nase vežejo aromo. Velikokrat se to šteje za negativno lastnost, zlasti če ima živilo z veliko beljakovinami manj okusa oziroma arome,” je pojasnila Barringer. “V tem primeru je to lahko pozitivno.”

A pozor: raziskava ni preverjala, ali jogurt vpliva tudi na zadah pri ljudeh. Berringer pravi, da bi bilo treba jogurt verjetno zaužiti takoj po tem, ko smo pojedli česen, če bi želeli, da bi jogurt deloval.

“V primeru jabolk smo vedno svetovali, naj jih ljudje pojedo takoj, ko so pojedli česen. Predvidevam, da je enako tudi z jogurtom,” je zaključila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!