Oglaševanje

Italijani vam bodo zamerili: sedem stvari, ki jih nikakor ne smete početi z njihovo hrano

author
T. Lo.
07. okt 2025. 17:45
Italijanska hrana
Foto: PROFIMEDIA

Če boste v Italiji prekršili katero od njihovih kulinaričnih pravil, vas bodo domačini takoj prepoznali kot turista – in se morda celo zgrozili ob pogledu na to, kaj počnete z njihovo hrano.

Oglaševanje

Za Italijane, narod, ki slovi po svoji vrhunski gastronomiji, obrok ni le prehranjevanje, temveč vsakodnevni ritual, vreden posebnega spoštovanja. Zato ne preseneča, da vas bodo hitro prepoznali kot tujca, če prekršite katero od njihovih kulinaričnih pravil.

Če ne želite, da vas pri naslednjem obisku italijanske restavracije ujamejo nepripravljene, si je vredno zapomniti naslednjih sedem osnovnih pravil italijanske prehranske kulture, o katerih piše hrvaški portal Index.hr.

Oglaševanje

Nikoli ne naročajte kapučina po zajtrku

Za Italijane je kapučino strogo rezerviran za jutranje ure. Popiti ga po enajsti uri, še posebej ob kosilu ali večerji, velja za resno napako. Kombinacija mleka in težje hrane je zanje nepredstavljiva. Če po obroku želite kavo, naročite espresso – kratek, močan in brez mleka.

espresso, kava
Foto: PROFIMEDIA

Testenine niso priloga

V Italiji so testenine samostojna jed, ne dodatek mesu, ribi ali zelenjavi. Ne poskušajte postreči špagetov in zrezka na istem krožniku – takšno početje bo sprožilo vsaj začudenje, če ne celo zgražanje. Najprej pridejo testenine ali rižota, šele nato meso ali ribe.

Oglaševanje

Kečap ne sodi na testenine

Nikakor ne dodajajte kečapa na testenine – Italijani to razumejo kot žalitev. Omake so pri njih svetinja, kuhajo se ure dolgo in pripravljajo iz svežih sestavin. Če že morate kaj dodati, je parmezan sprejemljiv – a tudi tu obstajajo izjeme.

Parmezana nikoli ne postrezite poleg ribe

Italijani kombinacijo parmezana in ribe dojemajo kot nenaravno. Če ste naročili špagete z morskimi sadeži, niti ne pomislite, da bi prosili za sir. Natakar vas bo pogledal, kot da ste pravkar zaprosili za kečap k tiramisuju.

Oglaševanje

Ne lomite špagetov pred kuhanjem

Če poskusite prelomiti špagete, da bi jih spravili v lonec, ste pravkar užalili vso Italijo. Špageti se kuhajo celi – nežno jih potopite v vrelo vodo; ko se zmehčajo, bodo sami "potonili".

špageti v loncu z vrelo vodo, kuhanje špagetov, testenine
Foto: PROFIMEDIA

Solata pride po glavni jedi

V Italiji se solata pogosto postreže po glavni jedi kot lahek zaključek pred sladicami ali sadjem – in ne kot predjed.

Oglaševanje

Bodite previdni, ko jeste pico z vilico in nožem

V vsakdanjih okoliščinah, predvsem v picerijah, se pica je z rokami. Vilice in nož niso prepovedani, a če je pica hrustljava in ne prevroča, jo Italijani narežejo na kose in nato jedo z rokami. Če vsak kos režete z nožem in vilico, bodo takoj vedeli, da ste turist.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih