Italijanski mojster razkriva, kako na preprost način pripraviti odlično pico

Magazin 15. Apr 202316:50
Popolna pica, najboljše testo za pico, recept
posnetek zaslona/YouTube

Najpomembnejše pri pripravi pice je testo. Če je to dobro, bo praviloma dobra tudi pica. Toda kako pripraviti 'popolno' pico? Enostaven recept razkriva italijanski mojster Gennaro Contaldo. Spodaj pa najdete tudi 'poldnevni' recept za pravo pico Napolitana.

Kakovost testa za pico najpogosteje odloča o tem, kako okusno pico bomo pripravili. Obstaja veliko število različnih receptov in malih kuharskih skrivnosti za pripravo popolnega testa za pico. Pogosto pri pripravi testa uporabljamo tudi bolj ali manj učinkovite trike. A do odličnih rezultatov lahko pridemo tudi po najenostavnejši poti. Preprost recept za pripravo ‘popolne’ pice je pred nekaj leti razkril italijanski mojster Gennaro Contaldo, ki je v preteklosti sodeloval že s številnimi svetovnimi kuharskimi mojstri.

Kako pripraviti ‘popolno’ pico v dobrih dveh urah?

Za štiri pice potrebujete 500 gramov ostre moke, eno čajno žlico soli, 17 gramov svežega kvasa (oz. 7 gramov suhega), 325 mililitrov (3,25 decilitra) tople vode.

V moko dodamo sol in ju zmešamo. Nato v topli vodi raztopimo kvas in vse skupaj vlijemo v moko. Zmešamo in začnemo z gnetenjem na način, kot nas italijanski mojster poduči v spodnjem posnetku. Ko je testo dobro zgneteno, ga oblikujemo v štruco in razrežemo na štiri enako velike kose. Oblikujemo jih v krogle, damo na pomokan pekač, pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati vsaj dve uri.

Krogle testa nato oblikujemo v pice in jih obložimo po želenem okusu. Italijanski mojster s posnetka je naredil klasično pico Margerito. Nanjo dal pelate ter jih pokapal z olivnim oljem. Na pico je nato naribal parmezan, jo obložil s koščki mocarele (50 g po pici) ter listi sveže bazilike. Pred pečenjem je pico še enkrat pokapal z olivnim oljem. Na 220 stopinjah Celzija jo je v krušni peči pekel 7 minut.

Pico sicer okoli deset minut pečemo v pečici, ogreti na 220-250 stopinj Celzija.

Poldnevni recept za pico Napolitana

Če imate za pripravo testa več časa, pa obstaja tudi 12-urni recept za pico Napolitana.

Testo za to ima rahlo in tanko skorjo, saj je narejeno iz posebne moke, ki daje neapeljski pici poseben okus. Si boste pa za pripravo te pice morali vzeti več časa.

Za pripravo potrebujete moko za pico tipa 00 (če te nimate, lahko v skrajni sili uporabite tudi moko za kruh). To vam namreč omogoča, da lahko testo tanko razvlečete, ne da bi se trgalo. Poleg tega je testo idealno za peko na visoki temperaturi.

Sestavine za dve neapeljski pici:

  • 250 g moke tip 00 + dodatna moka za gnetenje
  • 180 ml tople vode
  • 2 žlici olja
  • 1 čajna žlička soli
  • ½ čajne žličke sladkorja
  • ¼ čajne žličke instant suhega kvasa
  • mleti česen oz. česen v zrnu in mediteranske začimbe po želji

Priprava:

V veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol, instant suhi kvas in toplo vodo (ne vročo). Če želimo, lahko po okusu dodamo mleti česen in začimbe. Vse skupaj zmešamo in zamesimo testo. Gnetemo ga približno 10 minut, nakar ga oblikujemo v kroglo in položimo v (stekleno) posodo, premazano z oljem. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno 12 ur. Testo razdelimo na pol in vsako polovico oblikujemo v krogli, ki jih damo nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati še 45 minut.

Krogle nato oblikujemo v pice premera med 25 in 30 centimetri ter obložimo z želenimi sestavinami. Pico nato okoli deset minut pečemo v pečici, ogreti na 250 stopinj Celzija.

Pica napolitana - recept, testo
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.