Skoraj v vsakem zamrzovalniku se najde kakšen močno zaledenel kos, za katerega morda niti ne veste več, kaj je. Je še užiten?
Verjetno ste že kdaj iz zamrzovalnika potegnili zavitek mesa ali drugega živila, ki je bil ves prekrit z ledom, na živilu pa so se pojavile barvne spremembe, nekakšni “ožigi”.
Je takšna hrana še vedno varna za uživanje in kako lahko preprečite, da bi se to ponovilo na drugih živilih?
Kot piše portal IFL Science, so ti “ožigi” posledica dehidracije živila. Ko zamrznete katerokoli živilo, se voda v njem spremeni v ledene kristale. Sčasoma ti kristali migrirajo proti površini, in če lahko uidejo, potujejo proti najhladnejšemu delu okolja, običajno k stenam zamrzovalnika.
Led lažje uide, če živilo ni tesno zapakirano, in prav to povzroči dehidracijo ter posledično spremembe v barvi in teksturi živila. To je še bolj verjetno, če hrana dlje časa leži pozabljena na dnu zamrzovalnika.
Na proces vpliva tudi kisik. Ko odpremo zamrzovalnik, iz njega vedno uide nekaj vlage, vanj pa vstopi kisik in reagira z živilom ter vpliva na njegovo barvo in okus; rdeče meso na primer lahko postane sivkasto.
Je takšna hrana še varna za uživanje?
Omenjene spremembe na živilih so bolj vprašanje kakovosti kot varnosti, piše portal.
Živilo je, kot rečeno, le dehidrirano oziroma izsušeno. Hrana sicer ni videti vabljivo, njen okus in tekstura pa sta lahko močno spremenjena. Vendar je takšno živilo načelno še vedno varno. “Dele hrane z ožigi odrežite bodisi pred kuhanjem ali po njem. Močno prizadeta živila pa boste morda morali zavreči zaradi slabe kakovosti,” priporoča ameriška agencija za varnost hrane in inšpekcijske storitve (FSIS).
Agencija navaja tudi najdaljše priporočene roke shranjevanja za ohranjanje optimalne kakovosti hrane.
Na primer, sveži zrezki so lahko dobri še leto dni, medtem ko je zamrznjeno kuhano perutnino priporočljivo zaužiti v štirih mesecih. Omenjeni roki se nanašajo na kakovost, ne na varnost – ampak, če v zamrzovalniku najdete živilo, ki se ga ne spomnite več ali ne veste, kdaj ste ga zamrznili, ali pa če čudno diši ali če sploh ne veste več, za katero živilo gre, je verjetno najbolje, da ga zavržete.
Kako lahko “ožige” preprečite?
En nasvet se pojavlja vedno znova: pravilno pakiranje.
Vedno poskrbite, da bo embalaža tesno zaprta. Vendar bodite pozorni – embalaža, v kateri ste kupili živilo, morda ni najboljša za zamrzovanje. Na primer, pri zamrzovanju mesa originalna embalaža iz trgovine pogosto ni dovolj. Trgovinsko pakirano meso je treba dodatno zaviti, saj iz nje vlaga še vedno lahko uhaja in vanjo prodira zrak.
Metode zamrzovanja prilagodite različnim vrstam hrane. Na primer, ribe ali morske sadeže pred zamrzovanjem potopite v ledeno vodo. Tako bo na njih nastal tanek sloj ledu, ki bo ustvaril zaščitni sloj, ta pa bo preprečil dostop zraka do živila.
Hrano zamrzujte čim hitreje, tako da nastane čim manj ledenih kristalov, kar pomeni manj možnosti za ožige. Če morate naenkrat zamrzniti večje količine hrane, razmislite o začasnem znižanju temperature zamrzovalnika.
Poskusite zamrzniti le tisto, kar boste porabili v nekaj mesecih, in redno preverjajte vsebino zamrzovalnika, da nič ne ostane pozabljeno. In ne nazadnje, če boste pojedli živila, ki ste jih že skoraj pozabili, boste naredili več prostora za sladoled.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!