Večina nas je že doživela situacijo, ko je v naši pijači končal nepovabljen gost. Temu običajno sledi dilema, ali pijačo zavržemo ali ne. Pa je takšna pijača sploh varna za uživanje?
Predstavljajte si, da uživate v ohlajenem kozarcu vina, ko v njem pristane vinska mušica. Kljub neškodljivemu imenu, se vinske mušice pogosto zadržujejo na mestih, kjer je razpadajoča hrana, na smeteh, komposti in odtokih. Tam se namreč hranijo. Zato obstaja možnost, da vinske mušice prenašajo škodljive bakterije, kot so e.coli, listeria, shigella in salmonela, ki lahko povzročijo resne okužbe.
Logično je torej, da vas ob pristanku vinske mušice v vašem kozarcu morda zaskrbi. Vendar znanstvene študije kažejo, da vam pijače, v katero je padla vinska mušica, ni treba zavreči. Vino običajno vsebuje od od 8 do 14 odstotkov etanola, njegov pH pa je rahlo kisel in je med 4 in 5. To pomeni, da je vino negostoljubno okolje za mikrobe.
Znano je, da alkohol zavira rast bakterij. Laboratorijske študije pa kažejo še, da lahko alkohol in organske kisline v vinu onemogočijo preživetje bakterij e.coli in salmonele. Ali se boste zaradi mikrobov, ki so jih v vino zanesle mušice, okužili, je pravzaprav odvisno od količine mikrobov, piše dnevnik.hr.
Če je vino ohlajeno, to še dodatno prepreči rast bakterij. Vse vrste vina, tako rdeče, belo kot rose, pa imajo še antibakterijske lastnosti, ki dodatno poškodujejo mikrobe, ki bi jih lahko prenašala vinska mušica.
Dodatna ovira za preživetje mikrobov je tudi zelo kisel človeški želodec. Želodčna kislina namreč poškoduje njihov DNK in jih lahko celo ubije. Prav tako nas pred mikrobi branijo še prebavni encimi, sluzi in imunski sistem. Malo verjetno je, da bodo mikrobi iz vinske mušice preživeli v tako sovražnem okolju.
Po vsej verjetnosti lahko tako vinsko mušico odstraniti iz kozarca in varno uživate v preostanku vina.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in X.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!