Ko pogrevate hrano v mikrovalovni pečici v plastični posodi, pazite na oznake na posodi. Nekatere vrste plastike niso primerne za pogrevanje, lahko so tudi nevarne za zdravje. Za N1 pojasnjujeta strokovnjakinja s Kemijskega inštituta in predavateljica z Biotehniške fakultete.
Plastične posode za shranjevanje hrane so še vedno močno priljubljene v številnih gospodinjstvih.
Mnogokrat pa jedi, ki smo jih kupili, shranili ali zamrznili v plastičnih posodah, v teh posodah tudi pogrevamo ali odmrzujemo v mikrovalovni pečici. Pa je to zdravo?
O tem smo povprašali strokovnjakinjo s področja mikroplastike, Andrejo Palatinus iz Kemijskega inštituta v Ljubljani. “Mnenje raziskovalcev na tem področju je precej deljeno,” nam je zapisala v odgovoru.
“Sicer so v večini tisti, ki trdijo, da uporaba plastike v mikrovalovkah ni varna. Ko so vprašali 14 raziskovalcev iz različnih raziskovalnih inštitucij, ali je varno greti hrano v plastični embalaži v mikrovalovni pečici, jih je 8 odgovorilo “malo verjetno”, medtem ko so bili trije prepričani, da je pravilni odgovor “verjetno”, trije pa niso bili prepričani. Poudarili so, da je uporaba varna le v plastiki, ki je certificirana in testirana za takšno uporabo. Nikakor pa ne katerakoli plastika. Plastika je namreč zelo širok termin, ki obsega množico materialov. Za uporabo v mikrovalovni pečici pa morajo biti izdelki narejeni iz določenih tipov plastičnih materialov in testirani ter certificirani,” je za N1 še razložila strokovnjakinja.
Bodite pozorni na oznake na dnu ali pokrovu posode
Varne za uporabo naj bi bile tudi plastike z oznakami PETE oziroma PET(1), HDPE (2) in PP/polipropilen (5), vendar je pri njihovi uporabi treba biti previden.
Objavljene študije raziskovalcev lahko povzamemo v smislu, da lahko pogrevanje hrane v plastičnih posodah z omenjenimi oznakami povzroči prehajanje kemikalij ter sproščanje mikroplastike in nanoplastike, kar lahko predstavlja varnostne pomisleke, je odgovorila Palatinus. Seveda pa je vse odvisno od načina uporabe, upoštevanja navodil proizvajalca in pa pravila, da vedno uporabljamo materiale, ki smo jih kupili, na pravilen način. Pri tem mora biti potrošnik pozoren in slediti navodilom proizvajalca.
V Evropi morajo proizvajalci opraviti testiranja za prehod kemikalij iz materialov. Prof. dr. Sonja Smole Možina, predavateljica na Biotehnični fakulteti opozarja, da je pomembno upoštevati priporočila in oznake na embalaži.
Posoda z oznako PET oziroma PETE je običajno namenjena za enkratno uporabo in neprimerna za pogrevanje hrane, saj lahko pri visokih temperaturah sprošča škodljive kemikalije (ftalate). Bolj odporna na toploto in primerna za shranjevanje hrane je plastika HDPE (2), ki je polietilen visoke gostote, vendar za pogrevanje v mikrovalovni pečici tudi ni idealna.
Najbolj primerne so polipropilenske posode z oznako PP (5), saj so odporne na visoke temperature in ne sproščajo škodljivih snovi. Za pogrevanje hrane v mikrovalovni pečici uporabljamo le posode, ki so označene kot “mikrovalovno varne”.
Po drugi strani pa so raziskovalci začeli opozarjati na problem prehajanja mikro in nanoplastike iz materialov ob segrevanju v mikrovalovnih pečicah, je odgovorila Palatinus. Pri tem je omenila raziskavo, objavljeno leta 2023 v reviji Environmental Science & Technology, kjer raziskovalci univerze Nebraska opozarjajo, da se mikro in nanoplastika izloča iz PE in PP embalaže ob segrevanju v mikrovalovnih pečicah, kar vpliva potencialno na zdravje človeških embrionalnih ledvičnih celic.
Za pogrevanje v mikrovalovni pečici je najbolj primerna plastična posoda, ki ima na dnu ali pokrovu simbol, ki prikazuje mikrovalovno pečico in/ali tri valovite črte. Te posode so testirane in primerne za uporabo v mikrovalovki.
Nikakor pa za pogrevanje hrane ne uporabljajte plastičnih posod z oznakami PVC oziroma številko (3), tistih iz polistirena, ki so označene z oznako PS ali s številko (6) ter plastičnih posod, ki so označene s številko (7) – glej oznake na spodnji sliki.
Prof. dr. Smole-Možina pojasnjuje, da pogrevanje v teh materialih ni varno zaradi potencialno nevarnih kemikalij (npr. ftalati, stiren, bisfenol A), ki se pri visokih temperaturah obdelave lahko sproščajo v hrano in so razlog različnih zdravstvenih težav.
Ali segrevanje hrane v plastiki lahko vpliva na okus ali kakovost hrane?
Uporabniki, ki so do uporabe plastičnih posod pri segrevanju hrane v mikrovalovnih pečicah skeptični, se velikokrat sprašujejo tudi, ali segrevanje hrane v plastiki lahko vpliva na okus ali kakovost hrane?
“Ob pregledu objavljene literature s tega področja ugotavljam, da objavljene raziskovalne študije nakazujejo, da lahko segrevanje hrane v mikrovalovni pečici v plastiki vpliva na okus in kakovost hrane s spreminjanjem okusa, arome in teksture ter povzroči prehajanje kemikalij iz plastike v hrano,” je nam odgovorila Andreja Palatinus.
Pri segrevanju plastike lahko iz nje v hrano prehajajo snovi, ki lahko spremenijo njene lastnosti, kot sta okus in vonj, pravi tudi Smole-Možina. Ključno je, za katere materiale gre, kakšna je njihova sestava, predvsem dodatki (barvila, mehčala in podobno).
Če ne poznamo lastnosti plastične embalaže, je varneje uporabiti inertno stekleno ali keramično posodo, še poudarja Smole-Možina.
Ali lahko isto plastično posodo uporabimo večkrat?
Če je proizvajalec navedel, da je namenjena za večkratno uporabo, pralna v pomivalnem stroju, potem njena večkratna uporaba ni nevarna.
A Smole-Možina dodaja, da dolgotrajna uporaba na splošno lahko povzroči obrabo in poškodbe ter s tem sproščanje mikroplastičnih in nanoplastičnih delcev, kar potrjuje tudi več virov literature. Vsekakor pa ni priporočljivo večkrat uporabljati plastične posode oz. embalaže, ki je namenjena le za enkratno uporabo.
Ali lahko segrevanje mastne ali kisle hrane v plastiki poveča možnost sproščanja škodljivih snovi?
Tukaj je odgovor pritrdilen in o tem se strinjajo tako slovenski kot tuji raziskovalci, odgovarja Andreja Palatinus. Objavljene študije potrjujejo, da segrevanje mastne ali kisle hrane v plastiki lahko poveča sproščanje škodljivih snovi, kot so mikroplastika, nanoplastika, ftalati in težke kovine, s čimer se strinja tudi Smole-Možina.
Kako vedeti, katero plastiko izbrati?
Potrebno je aktivno spremljanje oznak na proizvodih in biti pozoren na deklaracije, ki potrjujejo, da je izdelek varen za gretje v mikrovalovni pečici.
Nikakor potrošnik ne sme uporabljati materialov, ki niso deklarirani kot varni za uporabo v mikrovalovni pečici, poudarja Palatinus. Smole-Možina še dodaja: “Važno je informiranje, stalno izobraževanje potrošnikov, graditev njihovega zavedanja, da je znanje osnova pravilnega izbiranja živil in zdrave prehrane. Nekatere nedavne slovenske raziskave kažejo, da je znanje potrošnikov na tem področju slabo.”
Raje steklo in keramika …
Kadar je le mogoče, je bolje uporabljati alternativne materiale, kot so steklene ali keramične posode, poudarja prof. dr. Smole-Možina.
Kako pa sicer ugotovimo, ali je posoda primerna za mikrovalovno pečico? Kot pišejo na straneh Zveze potrošnikov Slovenije, prazno posodo položimo skupaj s kozarcem vode v pečico za eno minuto pri najvišji moči. Če je voda vroča, posoda pa ne, pomeni, da je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!