Je ponovno pogreta kava nezdrava? Kaj pravijo strokovnjaki?

Magazin 28. Sep 202216:30
Kuhanje kave
Profimedia

V hitrem ritmu življenja včasih pozabimo celo na tako kratek oddih, kot je skodelica kave.

Odložimo jo na mizo (ali kam drugam – odvisno, kaj v tistem trenutku delamo), in preden se zavemo, je ura mimo, kava pa nedotaknjena in seveda hladna.

Ali lahko kavo preprosto pogrejemo?

Ali obstaja nevarnost za zdravje?

Črna kava je neškodljiva

Načeloma ponovno pogreta črna kava ni škodljiva – vendar lahko pozabite na omamno dišeč in okusen napitek, ki ste si ga verjetno zaželeli. Kava bo po segrevanju grenka in kisla, neprijetnega okusa.

Marsikateri strokovnjak za kavo bo potrdil, da je kava za enkratno uporabo. Pripraviš jo, spiješ, če se ohladi, pripraviš svežo. Segrevanje kave namreč spremeni njeno kemično sestavo in popolnoma uniči okus.

In če ste res v hudi stiski s časom in je pred vami le lonec hladne kave …

Raje ji dodajte kocko ali dve ledu. “Verjemite mi, da bo bolje,” pravi Todd Carmichael, strokovnjak za kavo in lastnik pražarne La Colombe.

Tudi Karen Yates, ki vodi znanstveni blog Bean Thinking, pravi, da kislost kave postane intenzivnejša že z ohlajanjem, zaradi česar bo ponovno pogreta kava zelo slabega okusa. Tako ohlajanje kot pogrevanje kave torej prispevata k slabemu okusu.

Pozor pri kavi, ki ste jo pripravili tako!

Če ste kavi dodali smetano ali mleko, potem kave ne pogrevajte.

Uživanje mleka, ki ni bilo ustrezno shranjeno več kot 2 uri, ni dobra ideja – čeprav je zmešano s kavo.

Namig: Čeprav ste doma, uporabljajte termo skodelico ali steklenico. Tako bo vaša kava ostala dalj časa topla.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.