Je varno pojesti jajce, ki ima v rumenjaku rdeč madež?

Magazin 11. Nov 202318:59 0 komentarjev
Jajca
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Verjetno ste kdaj že v rumenjaku jajca naleteli na majhne rdeče madeže. Ali se bo madež pojavil v jajcu, je odvisno predvsem od starosti kokoši nesnice in vrste hrane, ki jo uživa. Vendar pa to ne pomeni, da takšno jajce ni primerno za uživanje. Gre pravzaprav za čisto normalen pojav.

Res je sicer, da v jajcih zelo redko naletimo na rumenjak s krvavim madežem. Vsa komercialna jajca so namreč skenirana in razvrščena s postopkom, imenovanim ‘svečenje’ (ang. Candling, op. a.) Gre za metodo opazovanja jajca tako, da osvetlijo lupino in opazijo morebitne napake. Večino jajc s krvnimi madeži skozi ta postopek zavržejo, nekaj pa jih le preživi.

Če imate domača jajca ali pa jih kupujete na kmetiji, prav tako lahko občasno naletite na jajca s krvnimi madeži.

Kaj storiti, če ima vaše jajce krvni madež?

Dejstvo, da ima vaše jajce krvni madež, še ne pomeni, da ga morate zavreči. Strokovnjaki pravijo, da so takšna jajca popolnoma varna za uživanje. Če pa vas krvni madež moti, ga odstranite s konico noža oziroma z jedilnim priborom in nadaljujte pripravo hrane, poročanje The Kitchen povzema N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!