Je varno pojesti jajce s počeno lupino?

Magazin 20. Sep 202418:34 0 komentarjev
Jajce s počeno lupino
Foto: PROFIMEDIA

V večini primerov je jajce, ki je v embalaži počilo, najvarnejše vreči proč. V katerih primerih pa to ni nujno?

Gotovo ste po obisku trgovine kdaj odprli karton jajc in razočarano ugotovili, da je katero od njih počeno. A kaj storiti s počenim jajcem – ga je treba zavreči ali je še vedno varno za uživanje?

V večini primerov bi morali to jajce zavreči, še posebej, če niste prepričani, kako dolgo je bilo razbito. Počeno jajce namreč lahko vsebuje različne bakterije, denimo salmonelo. Zastrupitev s salmonelo se lahko najpogosteje kaže v obliki driske, bolečin v želodcu, bruhanja in povišane temperature, piše portal Krstarica.

Kot navaja Krstarica, salmonelo sicer vsebuje le eno od 20 tisoč jajc. Vendar pa je študija iz leta 1996 pokazala, da imate do 93-krat večjo verjetnost, da zbolite zaradi počenih jajc kot zaradi nepoškodovanih.

Če torej opazite počeno jajce, je najvarneje, da ga zavržete — razen če veste, da ste ga pomotoma razbili na poti domov iz trgovine ali v kuhinji. V tem primeru jajce brez lupine čim prej prenesite v nepredušno posodo in ga hranite v hladilniku največ dva dni.

Pokanje jajčne lupine najbolje preprečimo tako, da smo bolj previdni pri prenašanju embalaže, pri nakupu v trgovini pa škatlo odpremo in se prepričamo, ali so vsa jajca cela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!