Recept za česnovo juho, ki je postal viralen, vsebuje kar 60 strokov česna. A ni vam treba skrbeti za slab zadah, saj se česen med pripravo juhe spremeni v karamelizirano kremo z bogato, a blago česnovo aromo.
Vsake toliko uporabnike TikToka popolnoma obsede kakšen recept. Eden takšnih je recept za česnovo kremno juho, ki je zbral 1,8 milijona všečkov in več kot 12.000 komentarjev.
Česnova juha se komu morda sliši malce strašljivo, saj je za pripravo potrebnih 60 strokov česna, a kot piše hrvaški portal punkufer, ni razloga za skrb. Česnove glavice se namreč pred kuhanjem juhe spečejo v pečici, kjer se spremenijo v karamelizirano kremo z bogato, a blago česnovo aromo.
Če je toliko česna za vas vendarle preveč, pa avtor posnetka miri, da lahko mirne volje uporabite tudi štiri glavice oziroma 40 strokov.
Sestavine:
4–6 glav česna
pol čebule
1 vejica timijana
700 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
60 g parmezana
1 krompir (lahko tudi več, če želite bolj gosto juho)
475 ml rastlinskega ali kravjega mleka
60 ml suhega belega vina
krutoni in peteršilj za posipanje
sol, poper
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Glavicam česna odrežemo vrhove, nato pa notranjost pokapamo z malo olivnega olja in soli. Zavijemo jih v alu folijo in pečemo od 45 minut do ene ure. Ko so pečeni, pustimo, da se ohladijo.
Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga kuhamo do mehkega (8–10 minut).
Čebulo sesekljamo in jo pražimo v ponvi 10–15 minut.
Ohlajen česen izluščimo iz lupine in zmeljemo v sekljalniku. Dodamo mu čebulo in koščke krompirja ter premešamo. Prilijemo skodelico mleka in mešamo, dokler zmes ni gladka. Mešanico prenesemo v veliko ponev in segrejemo. Zalijemo s preostalim mlekom in jušno osnovo ter dodamo šopek timijana. Zalijemo z belim vinom in na šibkem ognju kuhamo toliko časa, da alkohol izhlapi.
V juho vmešamo nariban parmezan ter solimo in popramo po okusu. Po želji dodamo še košček masla.
Pred jedjo odstranimo šopek timijana. Postrežemo s kruhovimi kockami in listi peteršilja.