Koliko resnice je v trditvah, da je himalajska sol izjemno zdrava in da je zanjo vredno plačati več?
Himalajska sol je že nekaj časa na vrhu seznama živil, ki so povzročila pravi razcvet v svetu zdrave prehrane, piše portal N1 Srbija.
Rožnati kristali, ki so bistveno dražji od navadne kuhinjske soli, so osvojili mnoge zaradi trditev, da pomagajo ohranjati zdravje, predvsem ker naj bi vsebovali 84 dragocenih mineralov, ključnih za telo.
Kljub obsežnemu marketingu občasno slišimo trditve, da na Himalaji pravzaprav ni solin in da sol, za katero plačujemo visoke cene, prihaja iz Poljske in drugih krajev. Mnogi verjamejo, da gre za prevaro in da za veliko denarja dobimo le nekaj koristnih mineralov v sledovih.
Kako se himalajska sol razlikuje od navadne?
Ob toliko vrstah soli, od morske do havajske in himalajske, je logično vprašanje, katera sol je najboljša. Vse vrste soli vsebujejo kot glavno sestavino natrijev klorid (NaCl), le majhne količine drugih snovi se razlikujejo, piše spletna stran Science Based Medicine.
Rožnata himalajska sol je torej kemično podobna navadni kuhinjski soli in vsebuje do 98 odstotkov natrijevega klorida. Ostalo sestavljajo minerali v sledovih, kot so kalij, magnezij in kalcij, ki soli dajejo rožnato barvo in specifičen okus. Zaradi majhne količine soli, ki jo običajno zaužijemo, je malo verjetno, da bi ti minerali imeli pomemben učinek na zdravje.
Prav tako so trditve, da himalajska sol vsebuje manj natrija kot kuhinjska, vprašljive. Obe vsebujeta približno 98 odstotkov natrijevega klorida, vendar so kristali himalajske soli večji, kar pomeni, da lahko tehnično vsebujejo manj natrija v čajni žlički ali ščepcu soli.
Himalajska sol in vsebnost joda
Pri himalajski soli je treba paziti na vnos joda.
Jod je ključen mineral za pravilno delovanje ščitnice in celični metabolizem. Glavni viri joda so ribe, morski sadeži, mlečni izdelki in jajca. Jodirana kuhinjska sol je prav tako pomemben vir tega minerala, medtem ko himalajska sol vsebuje manj joda.
Domnevne zdravstvene koristi himalajske soli
Kljub temu da rožnata himalajska sol vsebuje le majhne količine dodatnih mineralov, mnogi še vedno trdijo, da ima številne zdravstvene koristi:
Pomagala naj bi pri dihalnih boleznih.
Uravnavala naj bi pH (kislost) telesa.
Zmanjševala naj bi znake staranja.
Izboljšala naj bi kakovost spanja.
Uravnavala naj bi raven sladkorja v krvi.
Povečevala naj bi libido.
Preprečevala naj bi dehidracijo.
Znanstvenih dokazov, da je himalajska sol bolj zdrava od običajne, ni
Večina teh trditev ni podprta z resnimi raziskavami.
Na primer, slane sobe za zdravljenje pljučnih bolezni morda prinašajo določene koristi, vendar so potrebne temeljitejše raziskave za dokaz njihove učinkovitosti. Kar zadeva preprečevanje dehidracije, je res, da je natrij ključen za uravnavanje tekočin v telesu, vendar to velja za natrij iz vseh virov, ne le iz himalajske soli.
Nekatere od teh trditev pa so preprosto posledica učinkov natrijevega klorida v telesu, kar pomeni, da bi lahko podobne koristi dosegli z vsako vrsto soli. Na primer, raziskave kažejo, da prehrana z zelo malo soli lahko povzroča težave s spanjem, zato je primerna količina soli ključna za kakovosten spanec. Vendar pa v teh raziskavah niso preučevali himalajske soli.
Minerali v himalajski soli niso prisotni v dovolj velikih količinah, da bi vplivali na kislinsko-bazno ravnovesje telesa. Prav tako ravni sladkorja v krvi, staranja in libida ne nadzirajo količine soli v prehrani, ampak drugi dejavniki.
Sklep: Previdnost pri trditvah o himalajski soli
Trenutno ni znanstvenih dokazov, da rožnata himalajska sol prinaša več koristi za zdravje kot navadna kuhinjska sol. Zamenjava kuhinjske soli z rožnatimi kristali lahko morda pomaga zmanjšati vnos natrija zaradi velikosti kristalov, vendar je treba paziti na dnevni vnos, tako kot pri vsaki soli.
Poleg tega nekateri znanstveniki trdijo, da himalajska sol vsebuje sledi radioaktivnih snovi, kot so radij, uran in polonij, pa tudi strupene elemente, kot je talij, a v zelo majhnih količinah. In če lahko verjamete, da so (res majhne) količine koristnih mineralov, ki jih vsebuje himalajska sol, za vaše zdravje dobre, lahko verjamete tudi, da so (prav tako res majhne) količine radioaktivnih in strupenih elementov za vas škodljive. Čemu boste torej dali prednost?
V resnici te količine na telo nimajo skorajda nobenega vpliva. Poleg tega radioaktivne elemente (kot sta radij in uran ter radioaktivni inačici kalija in ogljika) najdemo v številnih živilih, ki jih uživamo dnevno ali zelo pogosto, vendar prav zaradi majhnih količin niso nevarni.
Zato himalajske soli ne smemo obravnavati kot zagotovilo za zdravje, dokler legitimne klinične študije ne dokažejo nasprotnega, zaključuje Science Based Medicine.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!