
Snovi, ki jih izloča plastika, povzročijo spremembe v črevesnem mikrobiomu, to pa povzroča vnetja, ki poškodujejo krvožilni sistem.
Veliko ljudi, ki si naroči pripravljeno hrano na dom, jo zaužije kar iz plastičnih posod, v katerih je dostavljena.
Nekateri si jo v njih tudi pogrevajo. (O tem, kako varno je pogrevanje hrane v plastičnih posodah v mikrovalovni pečici, smo že pisali)
Nova, recenzirana raziskava kitajskih raziskovalcev pa kaže, da uživanje hrane iz plastičnih embalaž za s seboj lahko bistveno poveča tveganje za srčno popuščanje, piše britanski The Guardian.
Raziskovalci menijo, da so odkrili tudi vzrok: spremembe v črevesni flori (mikrobioti) povzročajo vnetja, ta pa poškodujejo obtočni sistem.
Nova raziskava tako dodaja nova spoznanja k rastočim dokazom o tveganjih, povezanih z uživanjem hrane iz plastične embalaže.
Toplota poveča izločanje kemikalij
Avtorji so uporabili dvodelni pristop. Najprej so analizirali prehranjevalne navade več kot 3.000 ljudi na Kitajskem in preverili, ali uživajo hrano iz plastičnih embalaž ter ali imajo srčne bolezni.
Nato so kemikalijam iz plastike za s seboj izpostavili podgane.
Najprej so v posodice nalili vrelo vodo in jo v njih pustili pet, deset in petnajst minut. Tako so se iz plastike v vodo izlužile kemikalije. Znano je namreč, da s toploto iz plastike kemikalije hitreje izstopajo.
Tako onesnaženo vodo so potem zaužile živali. To je trajalo več mesecev.
Znanstveniki so v tem času analizirali tudi črevesno mikrobioto in metabolite v blatu podgan in ugotovili pomembne spremembe.
“Rezultati so pokazali, da je zaužitje teh izluženih kemikalij spremenilo črevesno mikrookolje, vplivalo na sestavo črevesne mikrobiote ter spremenilo metabolite, še posebej tiste, povezane z vnetji in oksidativnim stresom,” so zapisali avtorji.
Pri podganah pa so ugotovili tudi poškodbe srčnega tkiva.
V raziskavi ni bilo statistično pomembnih razlik med podganami, ki so bile izpostavljene vodi, ki je bila v stiku s plastiko eno, pet ali petnajst minut.
Kako se lahko izognemo tveganju?
Študija ne ponuja konkretnih priporočil za zaščito potrošnikov, a strokovnjaki za javno zdravje svetujejo več načinov, kako se tveganju izogniti.
Ne segrevajte hrane v plastičnih posodah v mikrovalovni pečici in ne nalivajte vroče hrane v plastiko.
Ne kuhajte v plastiki.
Doma zamenjajte plastične pripomočke in embalažo z alternativami iz stekla, lesa ali nerjavečega jekla.
Če naročate hrano za s seboj, hrano po prejemu prestavite v stekleno ali porcelanasto posodo in jo zaužijte ali pogrevajte v njej.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje