Kaj se zgodi, če imamo med vročinskim valom ves čas zaprta okna?

Magazin 21. Jun 202408:55 3 komentarji
okno sonce vročina
Foto: PROFIMEDIA

Slovenijo je te dni zajel prvi vročinski val s temperaturami krepko čez 30 stopinj Celzija. Ob takšni vročini si želimo, da bi bila vsaj naša domovanja hladna. Če imamo klimatsko napravo, to ne predstavlja težave. Tisti, ki te nimajo, pa skušajo temperaturo uravnavati z zastiranjem in zapiranjem oken. Toda, ali je dobro, da so ta ves dan zaprta?

Prepričanja o tem, ali je v obdobjih ekstremne vročine bolje imeti okna stanovanja zaprta ali odprta, so različna.

Nekateri menijo, da jih je dobro imeti odprta in s tem v notranjost spustiti čim več zraka. Drugi so ravno nasprotno prepričani, da je treba imeti okna zaprta ter tako preprečiti, da bi vroč zrak vdiral v notranjost. Ampak ali je to, da imamo okna ves dan zaprta, lahko škodljivo?

Redno prezračevanje koristno čez vse leto

Raziskave kažejo, da se kakovost zraka, zlasti v manjših prostorih, hitro poslabša. V eni od študij, v katerih so raziskovalci preučevali kakovost zraka v spalnici, so v večini primerov izmerjene ravni ogljikovega dioksida (CO2) znatno presegle priporočene vrednosti. V nekaterih primerih so bile večje celo za 75 odstotkov, piše N1 Sarajevo.

Slaba kakovost zraka ne vpliva negativno le na vaš spanec, ampak dodatno poslabša vaše splošno zdravje, počutje, delovno učinkovitost in koncentracijo.

Raziskovalci z medicinske fakultete v New Yorku so v eni od študij preučevali ravno vpliv na učinkovitost in koncentracijo. V zaprtem prostoru so zato zbrali 24 zdravih odraslih posameznikov in testirali njihovo sposobnost odločanja pri različnih stopnjah koncentracije ogljikovega dioksida. Ugotovili so, da velika koncentracija tega močno upočasni miselne procese.

Ob vsem ne gre prezreti dejstva, da so v zraku prisotna tudi druga onesnaževala in da je zaradi višje vlage vročina še bolj neprijetna, kar lahko prav tako oteži ohranjanje koncentracije.

Ravni ogljikovega dioksida so zunaj okoli 380 delcev na milijon. Ravni v zaprtih prostorih pa so lahko zaradi dihanja veliko višje. V prenatrpanih pisarnah ali sejnih sobah tako ravni pogosto dosežejo 1.000 ali celo do 3.000 delcev na milijon, pravijo raziskovalci.

Kaj je najbolje storiti ob ekstremni vročini?

Zaradi vsega naštetega ni treba posebej poudarjati, da je ne glede na visoke zunanje temperature dobro, da je naše domovanje vedno dobro prezračeno. Celodnevno zapiranje oken in spuščanje rolet je zato priporočljivo le med tem, ko je stanovanje prazno.

Če pa večji del dneva preživite znotraj, strokovnjaki priporočajo, da okna odprete večkrat na dan, vsaj za pet minut, tudi ko je zunaj zelo vroče. Najbolje je, če lahko z odprtjem oken ustvarite prepih. V tem primeru lahko hitreje zaprete okna in preprečite vdor vročine iz zunanjosti.

Ob vročinskih valovih je optimalno zračiti v zgodnjih jutranjih urah, ko so temperature še nizke, ter v poznih večernih urah in ponoči, ko temperature padejo. V drugih obdobjih dneva je zaželeno, da so predvsem okna, ki so neposredno izpostavljena soncu, zaprta, še pišejo na N1 Sarajevo.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje