Mangovo lupino pogosto zavržemo, čeprav je, kot mnoge druge lupine, polna hranilnih snovi. Bi jo torej lahko uživali? Pravzaprav ne.
Sočna sredica zrelega manga je marsikomu v slast, saj okus spominja na nekakšno mešanico melone, citrusa in breskve.
Poleg tega pa je tudi odličen vir vitaminov. Večina ljudi pa užije samo pulpo, medtem ko koščico in lupino zavrže. Vendar je tudi lupina užitna. Kot večina lupin tudi mangova vsebuje veliko hranilnih snovi, kot so prehranske vlaknine, antioksidanti in minerali, piše portal Southern Living.
Je pa res, da je nekoliko usnjata in nekoliko grenkega okusa, zato jo je najbolje pripraviti kot kombučo, torej fermentirano.
Prehranski strokovnjaki opozarjajo tudi, da so na lupini pesticidi, zato priporočajo uživanje samo lupine biološko gojenih mangov ali pa zelo dobro opranih lupin.
“Zelo je odvisno tudi od tega, kako občutljiv je človek na mangovo kožo,” je o uživanju te povedal Fred Tiess, certificirani svetovni kuharski mojster. “Za tiste, ki niso občutljivi, je uživanje organske mangove kožice zagotovo varnejše od neekološke zaradi voskaste oljne plasti, ki lahko oteži odstranjevanje ostankov pesticidov.”
V mangovi lupini pa je lahko tudi spojina urušiol, ki jo najdemo tudi v strupenem bršljanu in ki lahko povzroči alergijske reakcije in tako imenovani mangov dermatitis.
Če pod vse skupaj potegnemo črto, lahko rečemo naslednje: mangova lupina res vsebuje številne koristne hranilne snovi, vendar je s praktičnega vidika ni povsem priporočljivo uživati. Če pa se vseeno odločite, da je ne boste zavrgli, izberite res zrelo lupino, ki je oranžno do rdeče barve, ki mora biti mehka na otip in odstopi od pulpe, če jo stisnete, piše portal.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje