Če ste kdaj pripravljali pokovko v mirovalni pečici, ste verjetno seznanjeni s klasičnimi navodili na vrečki, kjer jasno piše 'Ta stran navzgor'. Ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo, če bi se odločili navodila prezreti?
Spletna stran All Recipes se je odločila preveriti, kaj se pravzaprav skriva za tem navodilom.
Za mnoge so namreč navodila na vrečki pokovke, ki se pripravlja v mirovalni pečici, kot svete zapovedi, saj se z upoštevanjem navodil izognejo zažganim, premalo kuhanim jedrcem ali še huje – eksploziji v mikrovalovni pečici. Toda, kaj bi se dejansko zgodilo, če ne bi upoštevali navodil?
Razlog, da proizvajalci pokovke vztrajajo, da vrečko v mirovalni pečici postavite na določeno stran (navzgor), je v tem, da ena stran vrečke (tista, ki jo položite na pladenj) vsebuje suceptor. Gre za poseben material, ki absorbira energijo iz mikrovalovne pečice in jo pretvarja v toploto. To pospeši proces pokanja in omogoči, da majhna koruzna zrna postanejo velika puhasta pokovka, poroča N1 Zagreb.
Rezultati eksperimenta
Pokovka bo seveda počila tudi brez suceptorja, vendar pa njegova uporaba pomaga pri doseganju večjega števila pokovke in zmanjša število majhnih ”neeksplodiranih” koruznih jedrcev. Prav to se je zgodilo v eksperimentu, ki ga je izvedla omenjena spletna stran. Ko so obrnili vrečko in ignorirali navodila, so opazili, da je pokovka potrebovala nekaj trenutkov dlje, preden je začela pokati. Na koncu je bilo v vrečki manj pokovke v primerjavi s tisto vrečko, ki so jo obrnili pravilno.
Torej, če kdaj slučajno opazite, da vrečko v mikrovalovni pečici narobe obrnete, ni nobene panike. Pokovka bo namreč še vedno užitna. Lahko pa tudi ustavite mikrovalovno pečico in obrnete vrečko na pravo stran. Morda boste v tem primeru dobili manj pokovke, vendar bo razlika v okusu skoraj zanemarljiva, vaš najljubši prigrizek pa bo še vedno užiten.