Kaj se zgodi, če vsak dan jeste lubenico?

Magazin 22. Jul 202305:42 0 komentarjev
Ženska reže lubenico v kuhinji
PROFIMEDIA

Presenetilo vas bo, kakšna zakladnica zdravja je lubenica. Uporabni so tudi olupki in semena. Kdo pa naj se uživanju lubenice izogiba?

Sladka in sočna lubenica je simbol poletja. Čeprav se zdi, da gre le za “sladko vodo”, vas bo morda presenetilo, kako zdrava je. Na spletnih straneh klinike iz Clevelanda so objavili devet za zdravje koristnih učinkov, ki jih prinaša uživanje lubenice.

1. Ohranja hidriranost telesa

Lubenica je sestavljena iz 92 odstotkov vode, zato je preprost način za hidracijo in podporo telesu. Po telesni aktivnosti ali naporni vadbi ali v vročini, ko se potite, pojejte košček lubenice, posute s soljo. Tako boste telesu dodali vodo, elektrolite pa tudi nekaj ogljikovih hidratov za izgubljeno energijo.

2. Ohranja zdravo telesno težo

Uživanje lubenice zmanjša občutek lakote, kaže študija iz leta 2019. Uživanje lubenice je povezano z nižjo telesno težo, nižjim indeksom telesne mase (ITM) in znižanim krvnim tlakom.

3. Ščiti pred boleznimi

Prvi dokazi kažejo, da redno uživanje lubenice lahko krepi zdravje in lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, debelost, bolezni srca in ožilja ter rakava obolenja. Verjetno je to zaradi antioksidantov, ki pomagajo ščititi telo pred stresom in preprečujejo ali upočasnjujejo poškodbe celic.

Ali ima uživanje tudi stranske učinke?

Večinoma uživanje lubenice stranskih učinkov nima. Se ji je pa bolje izogibati v naslednjih primerih:

– Če ste nagnjeni k migrenskim glavobolom: lubenica namreč vsebuje visoko raven tiramina, aminokisline, ki lahko sproži migrene.

– Če ste alergični na cvetni prah trav ali ambrozije: lahko se pojavi težko dihanje, koprivnica ali otekanje udov.

– Če imate sladkorno bolezen: čeprav rezina ali dve lubenice količine krvnega sladkorja ne bosta skokovito povišali, pa večje količine sadeža ali dolgotrajno uživanje vseeno ni priporočljivo.

– Če imate prebavne težave: lubenica vsebuje sladkorje, ki jih nekateri ljudje s stanji, kot je sindrom razdražljivega črevesja, težko prebavijo. Lahko se pojavijo napenjanje, zaprtje ali driska.

4. Podpira zdravje oči

Antioksidanti v lubenici lahko pomagajo preprečiti ali upočasniti nastanek sive mrene. Morda celo zmanjšajo tveganje za razvoj starostne degeneracije makule, ki lahko povzroči slepoto. Vitamin A, ki ga je v lubenici veliko, podpira tudi zdravje vaše roženice. In ni potrebno veliko: samo ena srednje velika rezina lubenice lahko zadovolji 11 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu A.

5. Krepi vaš imunski sistem

Velika količina vitamina C (askorbinske kisline) v lubenici podpira vaš imunski sistem, ki se bori proti mikrobom in okužbam. Lahko pomaga zmanjšati tudi tveganje za razvoj raka.

6. Lajša bolečine v mišicah

Lubenica vsebuje snov, imenovano citrulin, ki izboljša pretok krvi v telesu in delovanje mišic. Citrulin tudi zmanjšuje količino laktata, ki se kopiči v telesu med vadbo in lahko povzroči bolečine v mišicah.

Kolikšna je priporočljiva dnevna količina?

Vsak dan lahko brez velikih skrbi pojeste dve porciji lubenice, ideja o ponekod popularnem čiščenju telesa z lubenico pa ni priporočljiva, kajti telo prikrajša za druga hranila, pomembna za delovanje telesa, ki jih lubenica ne vsebuje.

7. Pomaga pri zdravju kože

Vitamin C v lubenici pomaga telesu proizvajati kolagen, ki podpira vaš imunski sistem, zdravje celic in sposobnost zdravljenja poškodb. Kolagen daje vaši koži moč in elastičnost ter pomaga nadomestiti odmrle kožne celice. To pomeni, da lahko uživanje lubenice izboljša vašo kožo in upočasni učinke, povezane s staranjem. Za kožo je pomemben tudi vitamin A, ki pomaga obnavljati kožne celice, preprečuje suho kožo in luščenje. Vitamin B6 v lubenici pa lahko pomaga preprečiti akne. Lubenica je lahko zelo dobra sestavina za obrazno masko za obraz.

8. Izboljša prebavo

Polifenoli v lubenici spodbujajo dobre bakterije v črevesju. To ne le olajša prebavo, ampak lahko tudi okrepi vaš imunski sistem.

9. Uravnava krvni sladkor

Lubenica je odlična alternativa, če poskušate ohraniti raven glukoze ali zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen. Uživanje lubenice za telo ne pomeni obremenitve z glukozo, tako da lahko pojeste rezino ali dve, ne da bi se vam krvni sladkor nenadoma močno povišal.

Uporabni so tudi olupki in semena

Lupina lubenice ima manj sladkorja in več vlaknin kot njeno meso, vsebuje pa že omenjeni citrulin. Semena – posušena ali surova – so bogata z magnezijem in folatom, ki pomagata telesu pri dobrem delovanju in preprečevanju bolezni. Vsebujejo tudi vrste maščobnih kislin, ki znižujejo slab holesterol v krvi in ščitijo telo pred kapmi. Olupke lahko prepražite z drugo zelenjavo, posušena semena pa lahko posušite ali prepražite in jih uživate podobno kot bučnice ali sončnična semena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!