Redno uživanje rdeče pese omogoča številne koristi: zmanjšuje tveganje za srčno-žilne težave, izboljšuje delovanje telesa in preprečuje bolezni, povezane s staranjem. Kaj pa se zgodi, če peso uživate prav vsak dan?
Obstaja veliko zdravih živil, ki z vsakodnevnim uživanjem bistveno pripomorejo k zdravju posameznika. Eno teh živil, po katerih posegamo predvsem v jesenskih mesecih, pa je prav rdeča pesa. Bogata je s hranili, koristnimi za prebavo, dobro vpliva na kardiovaskularni sistem ter na vsesplošno počutje.
Pesa je pravzaprav na voljo skozi celotno leto, po hranilni vrednosti pa izstopa kot vir vlaknin ter antioksidantov, ki podpirajo zdravje srca in uravnavajo krvni tlak. Kot piše portal Krstarica, pa je pesa tudi odličen vir folne kisline, poznane tudi kot folat, ki spodbuja proizvodnjo novih celic. Folat in folna kislina namreč telesu pomagata pri tvorbi novih rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik po telesu.
Rdečo peso naj bi tako zaradi pozitivnega vpliva na srčno-žilni sistem pogosteje v svojo prehrano vključili predvsem športniki. Ob rednem uživanju namreč pomaga enakomerno razporediti kisik, hormone in hranila po telesu, ob tem pa pomaga pri hitrejšem okrevanju in izboljšanju delovanja mišic.
Če boste rdečo peso uživali vsak dan, pa boste verjetno poleg številnih naštetih koristi opazili tudi eno posledico, ki sicer ni škodljiva, a nekatere sprva prestraši. Zaradi rdečega pigmenta betanina, ki ga naše telo ne more povsem razgraditi, se urin in blato obarvata rdečkasto. Posledica je sicer lahko moteča, a ni nevarna. Priporočena dnevna količina je sicer ena srednje velika rdeča pesa.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje