Izpuščanje zajtrka lahko povzroči različne posledice na vašem telesu, kar se odraža na počutju in vedenju, lahko pa dolgoročno negativno vpliva na zdravje.
Verjetno poznate rek, da je treba zajtrkovati kot kralj, imeti kosilo kot meščan in večerjo kot berač.
Rek govori o tem, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Tudi različne študije kažejo, da je zdrav zajtrk povezan z večjim vnosom hranljivih snovi čez dan in boljšo kakovost prehrane, piše portal N1 Zagreb. Zato je zelo pomembno, da razumemo posledice, ki jih izpuščanje zajtrka lahko povzroči vašemu telesu. Poglejmo, kaj se zgodi, če zajtrk zanemarimo.
V telesu pade raven sladkorja
Brez vnosa hranljivih snovi z zdravim, dobro uravnoteženim zajtrkom v krvi pade raven sladkorja, zaradi česar se počutite utrujeni, razdražljivi in se težko osredotočate.
Prehranska strokovnjakinja Caroline Young je pojasnila: “Ker ponoči, ko spite, ne jeste, sladkor v krvi upada, ko se prebudite. Če z zajtrkom ne vnesete novih količin, bo raven sladkorja v krvi zjutraj še naprej padala. Sčasoma to lahko privede do velikih nihanj in nestabilnosti sladkorja v krvi, kar pa lahko ima za posledico nastanek sladkorne bolezni. Raziskave so pokazale povezavo med izpuščanjem zajtrka in povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.”
Pojavijo se težave s koncentracijo
Zajtrk vašemu telesu prinaša snovi, ki poganjajo možgane. Zato izpuščanje zajtrka lahko privede do težav s koncentracijo. Študija iz leta 2017 je pokazala, da so udeleženci, ki so preskočili zajtrk ali pa zaužili nekakovostna živila, čez dan slabše opravljali svoje naloge in na splošno imeli slabše kognitivne sposobnosti od tistih, ki so pojedli zdrav zajtrk.
Upočasni se presnova celega telesa
“Redni obroki, ki vključujejo zajtrk, imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju uravnoteženega metabolizma,” je pojasnila Trista Best, dietetičarka. “Izpuščanje zajtrka to ravnotežje pokvari in telesu onemogoči učinkovito skladiščiti energijo in jo pravilno izkoriščati.” To pa lahko ima za posledico povečano telesno težo.
Pokvari se normalen občutek za lakoto
Izpuščanje zajtrka lahko kasneje izzove povečano željo po hrani kasneje, kar privede do prenajedanja in otežuje vzdrževanje uravnoteženega pristopa k prehranjevanju. “Telo vedno išče ravnotežje,” je povedala prehranska strokovnjakinja Sarah Schlichter. “Ljudje, ki so preskočili zajtrk, so kasneje zaužili več ogljikovih hidratov, sladkorja in maščob v primerjavi z drugimi, ki so zajtrkovali.”
Poviša se lahko raven stresnega hormona
“Vsaka oblika omejevanja hrane, vključno z izpuščanjem zajtrka, je oblika telesnega in duševnega stresa,” pravi Caroline Young.
Stres pa povzroča izločanje hormona kortizola, ki povzroča tudi občutek lakote in prispeva k slabši kakovosti spanja. “Vaš živčni sistem za normalno delovanje potrebuje odgovarjajočo prehrano. Če preskočite zajtrk, je večja verjetnost, da bo vaše telo prešlo v stanje disregulacije, kar se kaže kot občutek tesnobe, pospešeno bitje srca ali razdražljivost,” še pravi Young.
“Ker s hrano dobimo energijo, izpuščanje zajtrka za telo predstavlja nadaljevanje ’nočnega stradanja’, kar telo dodatno utruja, navzven pa se to lahko kaže tudi kot glavobol, slabo razpoloženje in slabšega kognitivnega delovanja,” pa je zaključila Sarah Schlichter.