Kaj sporočate, če nože in vilice pustite v takšnih položajih?

Magazin 21. Jul 202405:11 3 komentarji
bonton noža in vilice, nož, vilice, pribor, krožnik
Foto: PROFIMEDIA

Položaj noža in vilic po jedi sporoča strežnemu osebju, ali ste uživanje jedi prekinili, končali, pa tudi, ali je bila jed dobra oziroma da želite še.

Zamislite si naslednjo situacijo: pojedli ste večerjo v restavraciji in odložili pribor.

Medtem ko čakate, da natakar odnese, se malce igrate ter nož in vilice na krožnik odložite tako, da se križajo pod pravim kotom. Ko pride natakar, krožnik vzame in ga odnese, naenkrat pa vam prinese še eno porcijo, čeprav je niste naročili. Kaj se je zgodilo?

Natakar je iz položaja, v katerem ste pustili pribor na krožniku, razbral, da želite še eno porcijo. V gostinstvu namreč obstaja sistem neverbalnih sporočil (kod), ki jih gostje sporočajo osebju s položajem noža in vilic na krožniku. Ponekod ga imenujejo “bonton noža in vilic”.

Kdaj je ta sistem nastal oziroma, kako dolgo je uveljavljen, ni natančno znano, kratek sprehod po internetu pa pokaže, da so ga uvedli bodisi v Evropi ali v ZDA najverjetneje ob koncu 19. ali v začetku 20. stoletja, vsekakor pa po tem, ko so v Evropi začeli bolj množično uporabljati vilice. Te so bile vse do 17. stoletja “luksuz”, ki so si ga privoščili in uporabljali le najbogatejši.

In kaj nam položaj noža in vilic na krožniku po zaključku jedi pove?

Poglejte spodnjo fotogalerijo, kjer boste našli razlago.

nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Zaključil/a sem z jedjo (Foto: PROFIMEDIA)
nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Zaključil/a sem z jedjo (Foto: PROFIMEDIA)
nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Nadaljeval/a bom z jedjo (Foto: PROFIMEDIA)
nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Nadaljeval/a bom z jedjo (Foto: PROFIMEDIA)
nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Želim še eno porcijo (Foto: PROFIMEDIA)
nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Izvrstna jed! (Foto: PROFIMEDIA)
nož, vilice, bonton, krožnik nož, vilice, bonton, krožnik
Jed ni bila okusna (Foto: PROFIMEDIA)

Se pa lahko točni položaji noža in vilic ali usmerjenost vilic (z roglji navzgor ali navzdol) v nekaterih državah rahlo razlikujejo. Vendar nož in vilice tesno skupaj vedno označujejo konec jedi, z vrhoma bolj ali manj skupaj ali prekrižani pa sporočajo, da boste z jedjo nadaljevali – razen če jih prekrižate tako, da nož položite med roglje vilic.  V tem primeru sporočate, da jed ni bila dobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje