Kako dolgo lahko sarme hranite v hladilniku

Magazin 10. Jan 202513:10 0 komentarjev
Sarma
Foto: PROFIMEDIA

Sarme se običajno pripravijo v velikih količinah. Čeprav je to jed, ki se zaradi sestavin, kot so kislo zelje, meso in začimbe, dobro obdrži, je pomembno, da vemo, kako dolgo jo lahko hranimo v hladilniku oziroma zamrzovalniku.

Po priporočilih strokovnjakov je sarme najbolje zaužiti tri do štiri dni po pripravi, če so bile primerno ohlajene in shranjene v hladilniku pri temperaturi 4 stopinje Celzija ali manj, pišejo na portalu Zadovoljna.rs.

Sarme v hladilniku zdržijo do sedem dni, a to je odvisno od več dejavnikov.

Kako poskrbeti, da sarme zdržijo dlje časa

Najpomembnejše je, da sarme hitro ohladimo na sobno temperaturo – najpozneje dve uri po kuhanju. Nato jih moramo postaviti v hladilnik. Bakterije se na sobni temperaturi hitro razmnožujejo, zato je ključnega pomena, da je temperatura nižja od štirih stopinj – idealna je temperatura od ene do treh stopinj.

Sarme naj bodo shranjene v neprodušno zaprti posodi ali pa zavite v alufolijo oziroma plastično folijo. To jih ščiti pred stikom z zrakom in vlago.

Če so bile vse sestavine, ki ste jih pripravili za pripravo sarm, sveže in kakovostne, se poveča možnost, da bodo v hladilniku zdržale dlje.

Čeprav je teoretično mogoče, da bi sarme v idealnih pogojih zdržale cel teden, je zaradi varnosti priporočljivo, da jih zaužijete v štirih dneh. Če ne kažejo nobenih znakov kislosti, razbarvanja ali neprijetnega vonja, so po sedmih dneh morda še vedno varne za uživanje, vendar bodite previdni.

Preden sarme, ki so bile v hladilniku, ponovno zaužijete, jih obvezno pogrejte na visoki temperaturi.

Kako dolgo so sarme lahko v zamrzovalniku

Če želite, da so obstojne dlje, jih lahko zamrznete, saj to upočasni rast mikroorganizmov in omogoča dolgoročno shranjevanje. Sarme lahko ostanejo v zamrzovalniku do tri mesece, pri tem pa ohranijo okus in varnost. Priporočljivo je, da jih pred pogrevanjem odmrznite v hladilniku.

Sarma
Foto: PROFIMEDIA

V zamrzovalniku jih shranjujte v plastičnih posodah ali vrečkah za zamrzovanje. Če je mogoče, zamrznite manjše porcije, da si s s tem olajšate odmrzovanje.

Pomembno pa je, da nikoli ne zamrznete že odmrznjenih sarm.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!