
Če nimate cvrtnika ali kuhinjskega termometra, je pravo temperaturo olja za cvrtje težko oceniti na oko. Lahko pa si pomagate s preprostim trikom.
Oglaševanje
Temperatura olja je ključna za pravilno cvrtje mesa, rib in drugih živil.
Če olje ni dovolj vroče, bodo sestavine mastne in mehke. Če pa je prevroče, se bo zunanja plast prehitro zapekla in zažgala, notranjost pa bo ostala napol surova.
Idealna temperatura za cvrtje večine živil je okoli 180 stopinj Celzija, piše portal punkufer.hr.
Oglaševanje
Pri tej temperaturi ocvrti kosi mesa, rib ali zelenjave dobijo lepo zlatorjavo skorjico in sočno notranjost.
Če nimate cvrtnika ali kuhinjskega termometra, je pravo temperaturo "na oko" težko oceniti, lahko pa si pomagate z majhnim kuharskim trikom.
V olje stresite ščepec drobtin ali delček zmesi iz moke, jajc in drobtin in opazujte, kaj se zgodi, ko ga spustite v olje.
Oglaševanje

Če olje ni dovolj vroče, bodo drobtine ležale na površini ali potonile na dno ponve. Če je prevroče, se bo močno spenilo, drobtine ali zmes pa bo hitro zažgana. Pri previsoki temperaturi se lahko olje začne tudi kaditi.
Ko je temperatura ravno prava, se bodo okoli drobtin pojavili majhni mehurčki, olje pa se bo le rahlo spenilo. Ko boste v olje položili živila, se bo sicer malce ohladilo, vendar ga ne segrejte preveč z dodatnim ognjem.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje