Kako hitreje skuhati fižol: na ta dodatek k vodi verjetno ne bi nikoli pomislili

Magazin 19. Nov 202405:00 0 komentarjev
namakanje fižola, namočen fižoil
Foto: PROFIMEDIA

Če boste vodi dodali to sestavino, bo fižol lahko skuhan v polovici običajnega časa. Vendar pa morate biti pazljivi pri količini sestavine.

Pred časom smo že pisali, da je namakanje fižola v vodi, ki ji dodate malo sode bikarbone, koristno.

Soda bikarbona namreč omogoči, da iz fižola lažje odstranimo fitinsko kislino, ki preprečuje absorpcijo kalcija, železa, magnezija ali cinka in v prevelikih količinah lahko povzroči pomanjkanje teh mineralov v telesu.

Morda pa niste vedeli, da je koristno fižol tudi kuhati v vodi, ki ji dodate sodo bikarbono. Prisotnost sode bo skrajšala čas kuhanja in še dodatno pomagala razgraditi fitinsko kislino, piše portal N1 BiH.

Obstajajo raziskave, ki potrjujejo vpliv sode bikarbone na kuhanje fižola. Študija, objavljena v reviji Food Chemistry, je preučevala učinke različnih vrednosti pH na teksturo in barvo kuhanega fižola. Rezultati so pokazali, da alkalno okolje, ki ga povzroči dodatek sode bikarbone, pospeši mehčanje celičnih sten fižola, kar skrajša čas kuhanja. Dodajanje manjših količin sode bikarbone vodi lahko skrajša čas kuhanje fižola tudi za polovico, piše portal Eating Well.

Pazljivo pri količini sode bikarbone in dolžini kuhanja

Je pa pri tem pomembno, da uporabite res majhno količino sode, približno četrtino čajne žličke na liter vode.

Prekomerna uporaba sode bikarbone negativno vpliva na teksturo in okus fižola.  Pazite tudi na to, da sproti preverjate teksturo fižola med kuhanjem. Fižol namreč lahko postane preveč mehak ali celo kašast, preveč alkalna voda oziroma voda s preveč sode bikarbone pa fižolu lahko doda okus po milu.

Predolgo kuhanje fižola lahko tudi zmanjša vsebnost vodotopnih vitaminov skupine B, predvsem vitamina B1 (tiamina).

Fitinska kislina je za telo tudi koristna. Farmakologi ugotavljajo, da igra vlogo pri preprečevanju nekaterih vrst raka (raka črevesja), dobro vpliva tudi na preprečevanje inzulinske rezistence in deluje kot antioksidant. Običajno ni razlog za skrb v državah, kjer sta raznolikost in razpoložljivost hrane ustrezni. Lahko pa so ogroženi vegetarijanci, vegani in drugi, ki jedo veliko hrane z visoko vsebnostjo fitinske kisline oziroma njenih soli, fitatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!