Svežino mesa lahko na hitro preverite na več načinov že v trgovini. Bodite pozorni tudi na podatke na etiketah.
“Če meso leži v krvavi vodi, pomeni, da je staro,” poudarja Elisabeth Roesicke iz Nemškega kmetijskega centra, piše N1 Sarajevo. To pa lahko pri zapakiranem mesu opazite v nekaj sekundah.
Pomembna je tudi maščoba. Po navadi jo vidimo kot bele proge med mišicami ali ob robu zrezkov. “Maščoba daje mesu aromo,” pravi Roesicke in dodaja, da bi kvalitetno meso moralo imeti malo medmišične maščobe. Ta mora biti bele ali samo rahlo rumene barve. Če je preveč rumena, pomeni da je začela oksidirati, zaradi česar meso ali jed iz mesa pridobita okus po žarkem.
Če je le mogoče, je najboljše vedno kupovati domače sveže meso. Ker pa to ni vedno mogoče, je boljše izbrati meso, ki prihaja iz območja, od koder ni dolgo potovalo do trgovine. Podatke o izvoru in datumih pakiranja mesa ter roku uporabe oziroma trajanja morajo biti zapisane na etiketah. Poleg teh informacij pa je treba dobro pogledati meso samo.
Kot piše N1 Sarajevo, je barva mesa odvisna od vrste – teletina mora biti svetla, ne pa tudi bela, prav tako perutnina. Sveža govedina je rdeča, ne pa temno rdeča. “Če na mesu vidite odtenke sive barve, bežite,” poudarja Roesicke.
Svežino mesa pa lahko ocenimo tudi po njegovi čvrstosti. Če s prstom pritisnete meso, bo pri svežem mesu vdolbina hitro izginila, pri prestarem pa bo ostala. Pomembna pa je tudi površina mesa, ki mora biti svetleča, še piše N1 Sarajevo.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.