Steklokeramične kuhalne plošče so videti moderno in elegantno, dokler se na njih ne začnejo nabirati zažgani ostanki hrane. Kako jo hitro in učinkovito očistiti, da bo spet sijoča kot nekoč?
Čeprav jih je zaradi ravne in gladke površine nekoliko lažje očistiti od klasičnih štedilnikov z gorilniki, pa lahko tudi čiščenje steklokeramične kuhalne plošče predstavlja pravi izziv.
Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako pravilno in učinkovito očistiti trdovratne madeže, ne da bi jo ob tem tudi poškodovali.
Kako hitro očistiti steklokeramično kuhalno ploščo
Učinkovito čiščenje steklokeramične kuhalne plošče se začne že pri preventivi. Zato je prvi nasvet, da jo obrišete vsaj enkrat na dan ali po vsaki uporabi, da se na njej ne nabirajo ostanki od priprave hrane. Za odstranjevanje zažgane umazanije in maščobe, ki kljub temu ostane na plošči, pa potrebujete:
- krpo iz mikrovlaken
- destiliran beli alkoholni kis
- vodo
- pršilko za tekočine
Ko imamo vse pripomočke, se lotimo čiščenja. Plošča se mora najprej popolnoma ohladiti, saj lahko še vročo steklokeramično ploščo pri čiščenju poškodujete. Plošča mora biti torej na otip hladna, hkrati pa je pomembno tudi, da s čiščenjem ne čakate predolgo. Ostanke kuhanja, ki na plošči ostanejo več dni, je namreč veliko težje odstraniti.
Priprava čistilne raztopine
Pršilko za tekočino napolnite z mešanico destiliranega belega alkoholnega kisa in vode.
Raztopino izdatno razpršite po površini kuhalne plošče. Nato pa ploščo temeljito obrišite s krpo iz mikrovlaken.
Gobice za čiščenje z abrazivnimi površinami niso priporočene, saj lahko opraskajo steklo in ga trajno poškodujejo.
Kako globinsko očistiti steklokeramično kuhalno ploščo
Če steklokeramične kuhalne plošče že dolgo niste čistili, bo verjetno potrebno temeljitejše čiščenje. Vendar je tudi to skoraj tako preprosto kot hitro čiščenje.
Potrebujete:
- veliko brisačo ali več kuhinjskih krp
- sodo bikarbono
- neabrazivna gobica za čiščenje
- dve krpi iz mikrovlaken
- destiliran beli kis
- vodo
- pršilko za tekočino
Tudi pri tem postopku mora biti kuhalna plošča popolnoma hladna. Celotno površino nato potresemo s sodo bikarbono, pri čemer jo na dele z ostanki in madeži nanesite nekoliko več.
Brisačo ali pomivalne krpe namočite v vročo vodo, jih ožamete toliko, da v njih ostane malo vode in jih položite na ploščo, tako da pokrijete celotno površino, na kateri je soda bikarbona. Krpe na plošči pustite okoli 15 minut (kombinacija vlage in toplote bo pomagala sodi bikarboni, da temeljito razgradi nečistoče).
Po 15 minutah krpe odstranite in površino nežno zdrgnite z neabrazivno čistilno gobico. V trgovinah lahko dobimo tudi posebne gobice, namenjene čiščenju steklokeramičnih plošč.
Na koncu ploščo popršite še z raztopino kisa in površino obrišite s krpo iz mikrovlaken. Z drugo suho krpo iz mikrovlaken pa s krožnimi gibi obrišite površino, dokler ni popolnoma suha in sijoča.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!