Britanska gastroenterologinja Megan Rossi je na družbenem omrežju Instagram s sledilci delila preprost trik, s katerim se boste enostavno znebili zadaha po česnu.
Česen velja za “super hrano” in naravni antibiotik: vsebuje veliko aktivnih kemičnih spojin in antioksidantov, pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja, znižuje sintezo holesterola in tveganje za bolezni srca in ožilja, deluje protivnetno in skrbi za zdravje prebavil. Poleg tega, da jedem doda svojevrsten okus, česen zaradi sestavine alicin dokazano pomaga ščititi telo pred virusi.
Edina negativna plat pa je za marsikoga neprijeten zadah, ki uživanju česna neizogibno sledi. A kot je na Instagramu zapisala britanska gastroenterologinja Megan Rossi, zaradi slabega zadaha česna ni treba izločiti z jedilnika.
“Medtem ko česen potuje skozi prebavo, se njegovi stranski proizvodi absorbirajo v krvni obtok in pljuča, a se zato v ustih zadrži njegov vonj, ki ga ne more popolnoma odpraviti nobena žvečilka,” je zapisala. Namesto žvečilnega gumija Rossi za preprečevanje zadaha svetuje nekaj drugega: jabolko.
Pojasnila je, da številne kemikalije iz jabolka reagirajo z žveplovimi spojinami v česnu in odpravijo neprijeten vonj česna. Enak učinek imajo tudi meta, peteršilj, špinača in zelena solata, je še dodala.
Rossi je svetovala še, da česen po tem, ko ga sesekljate, za deset minut pustite stati, da se izloči čim več alicina.
View this post on InstagramA post shared by The Gut Health Doctor | Dr Megan Rossi (@theguthealthdoctor)
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!