Pandemija covida-19 ni zaznamovala le našega dojemanja zdravja, temveč je pošteno spremenila tudi naše življenjske navade, med drugim prehranjevanje.
Dober prikaz tega prihaja z Japonske, kjer je bilo pred pandemijo zaznati povečan trend kitajske kulinarike in živil brez živalskih sestavin, epidemija pa je pošteno premešala karte.
Raziskovalski inštitut Gurunavi, ki uporabnikom omogoča iskanje najboljših restavracij na Japonskem in sledenje gastronomskim trendom v tej otoški državi, vsakoletno razglasi t. i. jed leta. Medtem ko so doslej prevladovala rastlinska živila ali kulinarika z bližnje Kitajske, je na prvem mestu letos pristala zmrznjena hrana.
Ja, prav ste slišali. Občinstvo je pričakovalo prefinjene sladice, specialitete iz ekološke zelenjave ali dober kos ribe, dobilo pa vrsto zamrznjenih izdelkov.
Zasuk prehranjevalnih navad
Pandemija novega koronavirusa je namreč povzročila velik zasuk v prehranjevalnih navadah Japoncev. Na Inštitutu so pojasnili, koliko japonskih restavracij je začelo zamrzovati hrano za s seboj, da bi se lahko ohranile tudi med pandemijo in gostom omogočile uživanje hrane doma.
Od leta 2019 do 2021 se je poraba zamrznjene hrane povečala za 20 odstotkov, kažejo podatki japonskega notranjega ministrstva. Večje živilske verige so razširile zamrzovalne prostore v trgovinah. Aeon, ena največjih živilskih verig v državi, je pred kratkim celo odprla posebno trgovino z zamrznjeno hrano @Frozen.
Po mnenju poznavalcev se bo trend zamrznjene hrane nadaljeval, saj imajo zaposleni vse manj časa za pripravo hrane, po drugi strani pa takšne jedi olajšajo kuhanje starajočemu se prebivalstvu.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.