Že kot otroke so nas učili, da voda pogasi ogenj. Toda malokdo ve, kako to naredi.
Kadar pomislimo na to, kako bi pogasili ogenj, najprej pomislimo na vodo. In morda se bo zdelo čudno, toda voda na same plamene sploh ne deluje, piše revija Live Science. “Voda gasi ogenj predvsem zato, ker zares dobro odvaja toploto,” je povedala Sara McAllister, strokovnjakinja iz laboratorija za požarne znanosti ameriške gozdarske službe Missoula v Montani.
Ogenj potrebuje tri stvari: gorivo, kisik in vir toplote. Namesto neposrednega gašenja ognja, torej plamenov, voda deluje na gorivo. Voda dejansko otežuje gorenje goriva, ne glede na to, ali gre za les, grmičevje ali stavbo,” je za Live Science povedal Michael Gollner, strokovnjak za zgorevanje na kalifornijski univerzi Berkeley. Ko les gori, toplota, ki pri tem nastaja, snovi v lesu spreminja v plin, ki nato še podžiga ogenj. Če les potopite v vodo, bo les, če bo le ogenj dovolj močan, gorel oziroma izpareval še naprej. Zaradi velike toplotne kapacitete vode pa je za njeno uparjanje potrebno veliko energije ali toplote. In če plamen porablja svojo energijo za izhlapevanje vode, je ima manj za segrevanje goriva. Voda gorivo tudi ohladi. In če plamen ne more dovolj segreti goriva, da bi ga uparil, se ogenj ne more hraniti sam – zato se bo razpršil.
Uspešna strategija: zmočite gorivo
“To je tudi zelo učinkovit način za zajezitev požara – zmočite morebitno gorivo, da se ogenj ne more razširiti,” dodaja Gollner. To je tudi strategija, ki jo uporabljajo protipožarni sistemi v stavbah. Ko se sproži alarm, začnejo brizgati vodo in tako močijo površine, ki bi jih lahko zajel ogenj. S tem preprečijo širjenje ognja in “kupijo čas” gasilcem.
V zaprtih prostorih se uporablja drugačna strategija – vodno zamegljevanje. V prostor, v katerem je zagorelo, razpršijo zelo drobne kapljice, ki so videti kot para. Ta ne le obliva potencialno goreče predmete, pač pa tudi izpodriva kisik in ognju “jemlje hrano”.
Kaj pa v naravi?
Obstajajo pa tudi situacije, ko gašenje z vodo ni najboljša strategija, zlasti pri požarih v naravi, pravi Sara McAllister.
Največji problem je namreč, kako na območje, kjer gori, pripeljati dovolj vode. Najpogosteje tako voda, s katero gasijo gasilci, ni namenjena gašenju samemu, temveč upočasnitvi širjenja požara. “Dodajanje vode lahko namreč pridobi nekaj časa za uporabo drugih metod za gašenje, vendar požara ne ustavi,” pravi Gollner. “Prisotni morajo biti ljudje, ki gorivo fizično odstranjujejo in ogenj zadušijo z umazanijo (zemljo ali prahom). Vendar tega ne morete narediti, če so plameni previsoki,” še dodaja.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!