Kamni z oddaljene strani Lune presenetili že ob odprtju kapsule

Magazin 10. Jul 202405:00 1 komentar
Chang'e 6, Luna, odprava, Kiitajska, vzorci
Vzorce z Lunine oddaljene strani so predali znanstvenikom (Foto: PROFIMEDIA)

Slaba dva kilograma kamnov z oddaljene strani Lune sta drugačna od tistih, ki so jih z Lune prinesli doslej.

Kitajska je z zgodovinsko misijo Chang’e 6 na Zemljo pripeljala vzorec kamnin z oddaljene strani lune, tiste, ki je z Zemlje nikoli ne vidimo, o čemer smo že poročali.

Vzorec morda ni velik, saj tehta le slaba dva kilograma, natančneje 1.935,3 grama, vendar je za znanstvenike neprecenljiv. Težo vzorca je Kitajska uprava za vesolje CNSA javnosti razkrila šele na posebni slovesnosti ob predaji vzorca znanstvenikom v Pekingu pred nekaj dnevi, poroča portal China Daily. Kamnine, shranjene v posebni posodi, je vodja agencije Žang Kedžijan predal podpredsedniku Kitajske akademije znanosti Dingu Čibjauu. Zdaj so jih prepeljali v laboratorij za lunarne vzorce v Pekingu.

Kamnine pa so raziskovalce na neki način presenetile, še preden so jih začeli zares raziskovati. Zdi se, da so vzorci “debelejši in bolj lepljivi” od tistih, ki so jih našli na Lunini bližnji strani, vsebujejo pa tudi nekaj grudaste snovi, je povedal Dže Ping, eden od višjih uradnikov, ki nadzoruje kitajske lunarne programe.

“Skupni zaklad človeštva” bodo najprej raziskali kitajski znanstveniki

Na CNSA so ob dogodku izpostavili, da so vzorci tudi “skupni zaklad človeštva”, in s tem namignili, da jih bo Kitajska, potem ko jih bodo raziskali domači znanstveniki, odstopili tudi drugim laboratorijem po svetu.

“Naprej bodo raziskovalci na Nacionalnih astronomskih observatorijih Kitajske akademije znanosti odpečatili posodo in jo nato razdelili,” je Dže povedal novinarjem. Po njegovih besedah bo prva skupina luninih vzorcev na voljo za dostop domačim raziskovalcem okoli konca letošnjega leta, “v bližnji prihodnosti” pa bodo dostopni tudi tujim znanstvenikom. Pri tem ni natančneje opredelil, kako blizu je ta prihodnost.

Prvi materiali, pridobljeni z oddaljene strani Lune, imajo edinstveno znanstveno vrednost, ker bodo razširili znanje o zgodovini Lune ter pomagali pospešiti raziskovanje in izkoriščanje njenih virov, so še dejali pri CNSA.

Kitajska odprava brez človeške posadke Chang’e 6, je prva, ki je na Zemljo prinesla vzorce z oddaljene strani Lune. Doslej so namreč bili vsi vzorci zbrani na bližnji strani našega naravnega satelita. Šest so jih zbrale ameriške odprave s posadko Apollo, tri robotske misije nekdanje Sovjetske zveze Luna, enega pa kitajska misija brez posadke Chang’e 5.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje