
Hrepenenje po določeni vrsti hrane je naravno. Pravzaprav je naše telo tako pametno, da nam včasih s tem sporoča, česa mu primanjkuje. Če hrepenite po rdečem mesu, vam morda primanjkuje železa. Zelo pogosto je hrepenenje po sladkem, a sladkorja naše telo ne potrebuje zares. Kako to preprečiti?
Kadar nismo previdni, se lahko znajdemo v situaciji, ko pretiravamo s sladkorjem. Za razliko od železa ali drugih vitalnih hranil ga telo ne potrebuje, vendar ga vseeno (pretirano) uživamo.
Po podatkih Ameriškega združenja za srce povprečna odrasla oseba v ZDA poje približno 22 čajnih žličk sladkorja na dan.
Razlogov, zakaj radi posegamo po sladkarijah, je veliko, od psiholoških vzgibov do pomanjkanja spanca. Večino želje po sladkem pa povzročajo živila, ki povzročajo padec krvnega sladkorja, piše Klix. To so izdelki, kot so rafinirani, enostavni ogljikovi hidrati in izdelki, ki vsebujejo skriti sladkor (na primer paradižnikova omaka). Ko nam krvni sladkor pade, nam to daje lažen občutek lakote in nas na koncu oropa energije.
Proti sladkosnednosti se lahko borite z naslednjimi petimi živili, ki bodo zmanjšala vašo željo po sladkem in vas napolnila z energijo.
AVOKADO
Avokado je poln vitaminov B in folatov, hranil, ki dokazano znižujejo raven stresa. Z osemnajstimi esencialnimi aminokislinami je avokado tudi odličen vir beljakovin, zdravih maščob in vitamina E.

KOKOSOVO OLJE
Kokosovo olje znižuje raven inzulina in zavira lakoto, ne da bi zvišalo raven holesterola. Pogosto ga oglašujejo tudi kot pomoč pri hujšanju. To je zato, ker izklopi željo po sladkem z dovajanjem koristnih maščob v jetra, kjer se maščobe uporabljajo za gorivo in ne za shranjevanje.
LANENA SEMENA
Uživanje dveh žlic lanenih semen na dan zagotavlja skoraj 25 odstotkov dnevno priporočenih vlaknin, znano pa je, da se živila, bogata z vlakninami, prebavljajo dlje. Tako se počutite siti, kar vam pomaga zaužiti manj kalorij te zmanjšati nepotrebno željo po sladkorju.
JAJCA
Jajca so eno najboljših živil za premagovanje želje po sladkorju in zmanjšanje lakote čez dan. Jajca so namreč odličen vir beljakovin, zdravih maščob, vitaminov B, omega 3 maščobnih kislin in celo majhnih količin železa. Jajca tudi znižujejo inzulin in hormon, imenovan grelin. Grelin je hormon lakote, ki sporoča možganom, da smo lačni oziroma sproža željo po hrani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje