Kateri paradižnik je bolj zdrav, svež ali kuhan?

Magazin 08. Avg 202418:47 0 komentarjev
paradižnik
Foto: PROFIMEDIA

Paradižnik je izjemno bogat s hranili, njegove blagodejne učinke pa lahko še povečamo, če ga pravilno pripravimo.

Če želite izbrati bolj zdravo možnost priprave paradižnika, izberite kuhanega, piše N1 Zagreb. Kuhan paradižnik namreč pomaga zniževati raven maščob v krvi, pospešuje regeneracijo mišic po vadbi in poskrbi za bolj zdravo kožo.

Ker je bogat z najrazličnejšimi hranili, kot so vitamin C, kalij in folna kislina, je paradižnik med najbolj priljubljenimi živili na svetu, piše Aktivni.si.

Raziskave so pokazale, da uživanje paradižnikovega soka po vadbi pomaga pri regeneraciji mišic. Grški znanstveniki so odkrili, da so si športniki, ki so pili paradižnikov sok, hitreje opomogli po naporni vadbi kot tisti, ki so pili energijske pijače.

Analiza šestih študij je medtem pokazala, da uživanje enega kozarca paradižnikovega soka na dan šest tednov lahko zniža raven LDL (“slabega” holesterola) in poveča raven HDL (“dobrega” holesterola), kar lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Paradižnik vsebuje močan antioksidant likopen, ki pomaga odpraviti proste radikale, ti pa lahko poškodujejo celice v telesu. Likopen je učinkovitejši, ko je paradižnik kuhan, saj toplota razbije celične stene, zaradi česar se likopen lažje absorbira.

Paradižnikova omaka iz svežih ali konzerviranih paradižnikov ter celo kečap nudita več likopena kot sveži paradižnik. Dodatek oljčnega olja med kuhanjem paradižnika pa še dodatno spodbuja absorpcijo likopena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!