Verjetno ste že opazili, da kava nekaj tednov po odprtju embalaže ne diši več tako, kot je ob odprtju vrečke. Arome, ki jih vsebuje, so se namreč v tem času porazgubile in razpršile v zrak. Zakaj to lahko prepreči hramba v hladilniku?
Po odprtju nove vrečke kave jo večina pusti na polici ali pa jo pretrese v posodo. A s tem izgublja arome, ki vam jih po kuhanju ne bo uspelo preliti v skodelico, opozarja strokovnjak za kavo Andrej Godina. “Kava je polna arom, ki jih želimo prenesti v skodelico. Njihov sovražnik pa sta kisik in temperatura,” je pojasnil v intervjuju za N1.
Kot je dejal, je treba kavo po odprtju embalaže shraniti tako, da ni izpostavljena kisiku, ob tem pa svetuje celo, da vrečko postavite v hladilnik ali zamrzovalnik. Na tak način se izognemo negativnemu vplivu temperature na olja v kavi, ki vsebujejo prej omenjene arome. “Maščobe ob stiku s kisikom in sobno temperaturo oksidirajo,” je izpostavil Godina in kavo primerjal z maslom, ki po nekaj dnevih izven hladilnika postane žarko.
In zakaj bi nekdo kavo postavil v zamrzovalnik? Tam jo lahko hranimo zato, ker kavna zrna po praženju skorajda ne vsebujejo vode, razloži sogovornik. “Vlage je le za odstotek ali dva, zato kavnega zrna ne bom poškodoval, če ga dam v zamrzovalnik,” je povedal in dodal, da lahko na tak način kavo v dobri kondiciji ohranimo tudi do šest mesecev po odprtju embalaže.
Godina je sicer v intervjuju, kjer je govoril tudi o številnih drugih nasvetih za pripravo kave, izpostavil, da je idealno kavo hraniti v zrnju in jo zmleti tik pred kuhanjem. “Kavno zrno je polno arom in ogljikovega dioksida, ko ga zmeljemo, gredo arome v zrak. V 15 minutah izgubimo 50 odstotkov arom,” je poudaril. Več si preberite v intervjuju S strokovnjakom do popolne kave: “Voda nikoli ne sme doseči vrelišča”.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!