Če sami delate kislo zelje ali ga hranite, morate biti pozorni na nekaj stvari, da ne bi izgubilo čvrstosti ali barve.
Kislo zelje je lahko osnova za vrsto okusnih jedi, ki nam bodo teknile v mrzlih dneh.
Zato je precej pomembno, da ga čim dlje ohranimo v “primerni kondiciji”. Če boste pri hrambi pozorni na tri ključne stvari, se vam ne bo pokvarilo, piše spletna stran Informer.rs.
Začne se pri izbiri posode, v kateri boste kisali in hranili zelje. Glinene, lesene ali steklene posode so najboljše, kovinskih pa rajši ne uporabite, ker lahko oksidirajo. Posoda mora biti čista in suha, operite pa jo z raztopino sode bikarbone in kisa v topli vodi. V te posode položite zelje in ga popolnoma zalijte s slanico.
Preden posodo zaprete, lahko vanjo dodate nekaj sladkorja ali medu. Ti sestavini bosta ohranili kislost zelja, izboljšali pa bosta tudi njegov okus. Seveda ne pretiravajte s količino.
Posebej pomembni pa so za kisanje in hranjenje zelja trije pogoji. Temperatura, svetloba in vlaga.
Temperatura
Optimalna temperatura za hrambo kislega zelja je med 0 in 5 stopinjami Celzija. Pri višjih temperaturah se zelje lahko preveč skisa ali pa posuši. Pri nižjih lahko zmrzne ali izgubi svoje lastnosti.
Svetloba
Kislo zelje hranite v temnem prostoru. Svetloba spremeni njegovo barvo in okus. Še posebej se izogibajte neposredni sončni svetlobi, pa tudi bližini virov umetne svetlobe.
Vlažnost
Kislo zelje potrebuje dovolj vlage. Ne skladiščite zelja v suhih ali prepišnih prostorih. Občasno preverjajte raven slanice v posodi, in če opazite, da zelje ni popolnoma prekrito z njo, jo dodajte.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!