Če se vam morda zdi, da ste med prazniki pojedli toliko čokolade, da bi lahko kar umrli, je skrb odveč. Čokolada sicer vsebuje toksično sestavino teobromin, ki je lahko v visokih koncentracijah smrtno nevarna, a bi za to morali pojesti res veliko tablic. Tveganje pa je veliko višje za človekovega najboljšega prijatelja, saj je lahko za psa usodna že zgolj ena tablica.
Praznični čas, ko vsako darilo pride še z obvezno čokoladno tablico ali bombonjero, na bogato obloženih mizah pa nikoli ne manjka različnih peciv in piškotov, je tudi čas, ko se nam včasih zdi, da imamo čokolade za nekaj mesecev vrh glave.
A če nam je po preveliki količini kdaj morda slabo ali pa se počutimo brez energije, pa lahko ima uživanje preveč čokolade tudi resnejše zdravstvene posledice.
Glavni tveganji za zdravje zaradi prekomernega uživanja čokolade sta debelost in karies, toda čokolada vsebuje tudi sledove strupa. Narejena je namreč iz praženih semen rastline Theobroma cacao, katere glavni sestavini sta toksični teobromin in kofein, na portalu Psychology Today piše ameriški zdravnik dr. Naveed Saleh.
Kolikšna količina čokolade je torej življenjsko ogrožajoča?
LD50 ali smrtonosni odmerek, ki ubije 50 odstotkov vseh ljudi, je za teobromin 1.000 miligramov na kilogram telesne teže, kar pomeni 75 gramov teobromina pri osebi, težki 75 kilogramov. Ravni teobromina v čokoladi se razlikujejo glede na vrsto, pri čemer imata kakav v prahu in temna čokolada najvišje koncentracije, sledita pa ji mlečna in bela čokolada.
Kljub temu bi še vedno morali pojesti okoli pol kilograma čiste čokolade, da bi umrli zaradi zastrupitve s teobrominom.
V klasični mlečni čokoladi je koncentracija teobromina tako majhna, da bi je, da bi nas ubila, morali pojesti približno 37 kilogramov oziroma 370 stogramskih tablic.
Kot navaja Psychology Today, teobromin povzroči motnje živčnega, dihalnega in kardiovaskularnega sistema, prav tako pa povzroči prekomerno uriniranje. V zelo velikih količinah lahko pospeši srčni utrip, povzroči prekomerno potenje, tresenje, izgubo apetita, hud glavobol in padec krvnega tlaka. Do tako kritične stopnje pa je v resnici težko priti, saj bi nam prej postalo preveč slabo.
Za psa lahko nevarna že ena tablica
Pri psih pa je teobromin, ki ga najdemo v čokoladi, lahko veliko bolj smrtonosen in že zmerna količina lahko povzroči resno škodo. LD50 pri psih je od 100 do 500 miligramov na kilogram telesne teže, večina psov pa tehta veliko manj kot ljudje. Poleg tega se čokolada pri teh živalih presnavlja počasi in lahko traja nekaj dni, da se telo očisti z razgradnjo v jetrih in iztrebljanjem.
Za psa je tako lahko usodnih že nekaj tablic čokolade, za najmanjše psičke je lahko dovolj zgolj ena.
Pri psih se večina simptomov zastrupitve s čokolado začne pojavljati v dveh urah po zaužitju, a ker se teobromin presnavlja počasi, lahko traja do 24 ur, da se pojavijo, in do tri dni, da si pes opomore. Specifičnega protistrupa ni, zdravljenje tako vključuje indukcijo bruhanja in dajanje aktivnega oglja, kisika in intravenskih tekočin, so zapisali avtorji znanstvenega članka, objavljenega v BMJ (British Medical Journal).
Psom zato ni priporočljivo dajati čokolade. Najbolje je, da poiščemo sladke dobrote, narejene posebej za hišne ljubljenčke. Mačke medtem prenašajo celo manj čokolade, zato jo je, tako Psychology Today, najvarneje pred hišnimi ljubljenčki dobro skriti.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje