Kopriva je še ena izmed rastlin, ki nam jo v spomladanskem času narava ponuja v izobilju. Odlična je za čiščenje organizma. Pohvali pa se lahko še s številnimi drugimi pozitivnimi učinki.
Kopriva je najbolj poznana po pekočih listih in zdravilnih učinkih. Že zelo dolgo se jo uporablja v ljudski medicini, saj naj bi pomagala pri razstrupljanju organizma, pri lajšanju težav s sklepi, čiščenju krvi, hujšanju, do močnih las in zdravega lasišča in celo pri uravnavanju glukoze v krvi. Previdne pa morajo biti osebe z visokim krvnim tlakom in alergijami. Tudi sicer se je v primeru zdravstvenih težav pred uživanjem dobro posvetovati s strokovnjakom.
Koprivo lahko pripravimo na več načinov. Najbolj priljubljen je čaj iz kopriv. Dodamo pa jo lahko kot prehranski dodatek k številnim jedem. Za blagodejne učinke naj bi bile najbolj primerne mlade koprive, ki jih nabiramo v spomladanskem času. Za uporabo namreč nabiramo vršičke in poganjke pred cvetenjem. Mlade koprive naj bi bile tudi najboljši vir številnih vitaminov, predvsem C, A, B2 ter E, ter tudi mineralov.
Poglejmo še nekaj izjemnih učinkov koprive:
- pomagale naj bi pri sproščanju, do boljšega spanca in pri odpravljanju možganske megle,
- zaradi svojih lastnosti naj bi imele močan protivnetni učinek in bile odlične pri čiščenju ledvic in krvi,
- uporabljale naj bi se tudi pri lajšanju anemije in pri težavah z nizkim pritiskom,
- delovale naj bi kot astringent in pospeševale celjenje ran,
- blagodejno naj bi delovale tudi na lase in lasišče, zato so kot sestavina dodane k številnim šamponom,
- izboljševale naj bi prebavo in blagodejno delovale na celoten prebavni sistem.
Kaj lahko pripravimo iz kopriv?
Čaj iz kopriv
Koprivo v tem primeru uporabljamo kot poparek. Suho, lahko pa tudi svežo, damo v kozico ter jo prelijemo z vrelo vodo. To nato pokrijemo z ustreznim predmetom in pustimo stati do največ pet minut. Nato precedimo v skodelico. Strokovnjaki priporočajo, da tak čaj za resnično pravi učinek, ki ga seveda želimo doseči, pijemo vsaj trikrat na dan, in sicer tri tedne.
Pita iz kopriv
Za pripravo potrebujemo: 1 kg mladih kopriv, pol kilograma krompirja, 8 listov vlečenega testa, 2 decilitra kisle smetane, 1 deciliter olja ter sol in poper.
Priprava: najprej v slani vodi pokuhamo koprive, ki jih nato odcedimo ter sesekljamo na drobno. Nato skuhamo še krompir, ki ga narežemo na kocke, nato pa pretlačimo. Koprive in krompir med seboj dobro premešamo, temu dodamo še smetano, sol in poper.
Na dno pekača položimo papir za peko, nanj položimo dva lista vlečenega testa, na to naložimo primerno količino mase in to ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Na koncu vse skupaj prelijemo z oljem in pečemo na 180 stopinj, in sicer 45 minut.
Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z ustreznim strokovnjakom!
VIR: https://www.medicinenet.com/, https://www.healthline.com/ in aktivni.metropolitan.si
Vas zanima še več? Posledite našo Facebook stran N1 Magazin.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!