Uradni kuhar hrvaške nogometne reprezentance je razkril, kakšno kosilo nogometaši jedo pred tekmo. Okusno poletno jed lahko pripravite tudi sami, a le, če imate dovolj časa.
Ne veste, kaj skuhati za kosilo? Uradni kuhar hrvaške nogometne reprezentance Tomica Đukić nogometašem najraje postreže domačo salso s testeninami, posuto s sirom in pokapano z oljčnim oljem.
Takšna hrana športnikom zagotovi dovolj energije, obenem pa jih ne obteži. Zaradi sestavin ima jed poleten pridih, a si je za pripravo treba vzeti čas. Pravo omako boste dobili samo, če se bodo sestavine na ognju kuhale vsaj dve do tri ure, piše portal Punkufer.
Omaka bo najboljša, če vanjo zmešate zelo zrele paradižnike, ki morda sploh ne izgledajo več najboljše. Izmed različnih vrst paradižnikov hrvaški chef najbolj priporoča vrsto volovsko srce.
Nekateri kuharji paradižnika pred kuhanjem ne olupijo, da ne bi izgubil okusa. Če se omaka kuha dovolj časa, lupina razpade, v nasprotnem primeru pa dobimo bolj gosto omako.
Paradižnikom lahko dodamo tudi narezano buško ali jajčevec. Po želji lahko sestavine še dodatno pretlačimo. Če boste skuhali preveč omake, jo lahko prelijete v steklene ali plastične posode in jo zmrznete.
Sestavine:
2 dl oljčnega olja, 2 dl belega vina, 5 strokov česna, 2 čebuli, 2 kg paradižnika, 1 žlica sladkorja, nekaj vejic peteršilja, 1 lovorjev list, sol in poper po okusu
Priprava:
Paradižnik narežite na koščke, na oljčnem olju prepražite drobno sesekljano čebulo in česen. Dodajte paradižnik. Solite in poprajte po okusu. Ko mešanica zavre, jo zalijete z vinom, dodajte še sladkor, peteršilj in lovorjev list. Na zmernem ognju kuhate od 2 do 3 ure. Po potrebi dodatni začinite. In postrezite s testeninami.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje