Tudi mikrovalovne pečice niso odporne proti mikrobom. Nedavna študija je pokazala, da lahko v njih uspeva tudi več kot 100 vrst bakterij. Mikrobiologi opozarjajo, da je zato treba mikrovalovko čistiti tako pogosto kot kuhinjski pult.
Morda se zdi, da je okolje v mikrovalovni pečici mikrobom neprijazno, a ni tako. Raziskovalci so pred kratkim ugotovili, da lahko v mikrovalovkah kljub sevanju in vročini uspeva več kot 100 vrst bakterij.
V novi študiji, ki je bila v začetku meseca objavljena v znanstveni reviji Frontiers in Microbiology, so znanstveniki pridobili brise iz notranjosti 30 mikrovalovnih pečic. Vsi gospodinjski aparati so bili v aktivni rabi: deset se jih je uporabljalo v kuhinji, deset v laboratorijih, deset pa v drugih prostorih, denimo kavarnah.
V vsaki mikrovalovki so raziskovalci vzeli tri vzorce, ki so jih kasneje prenesli v laboratorijske posode. Pri vseh so ugotovili prisotnost bakterij, je povedal mikrobiolog Manuel Porcar.
Nato je sledila analiza bakterijskih kolonij. Razvrstili so jih po DNK-zapisih in ugotovili, da v mikrovalovnih pečicah prevladujejo bakterije Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria in Bacteroidetes. To so bakterije, ki jih pogosto najdemo na človeški koži in površinah, ki se jih ljudje dotikajo.
Med bakterijami so bile tudi take, ki povzročajo bolezni in se prenašajo s hrano, med njimi sta bili Klebsiello in Brevundimonas. Skupaj so našteli več kot 100 različnih vrst bakterij.
Porcar ugotavlja, da so bakterije, ki so jih našli v mikrovalovnih pečicah, enake tistim, ki se pogosto najdejo na kuhinjskih pultih. “Nekatere izmed teh bakterij so patogene, zato je treba mikrovalovko čistiti tako pogosto kot kuhinjski pult,”opozarja mikrobiolog.
Raziskovalcem za zdaj še ni jasno, kako so lahko bakterije preživele elektromagnetno sevanje. Po navedbah avtorjev raziskave gre za prvo študijo, ki dokumentira mikrobne skupnosti v teh gospodinjskih aparatih.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!